Guvernul a luat act de anularea licitatiei pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la Oltchim (OLT) si de faptul ca procesul de privatizare a esuat, fiind necesarul ca circul din ultimele zece zile sa inceteze, a declarat premierul Victor Ponta.

Victor Ponta si Daniel Chitoiu au tinut o conferinta de presa luni seara, la capatul unei lungi zile de tegiversari din partea ambelor parti implicate in procesul de privatizare al combinatului Oltchim.

"Avem obligatia fata de miile de angajati de la Oltchim sa punem capat in aceasta seara sa punem capat circului declansat de catre unul dintre participantii la licitatie. Oamenii au nevoie nu doar de circ, ci mai ales de paine. Trebuie sa explicam azi planul de rezerva pentru Oltchim, prin care guvernul isi asuma responsabilitatea pentru repornirea activitatii la Oltchim, salvarea locurilor de munca", a declarat Victor Ponta, citat de stirileprotv.ro.

Guvernul va oferi fonduri pentru Oltchim doar "intr-o situatie de criza"

Ponta a aratat ca Dan Diaconescu nu a avut si nu are capacitatea si dorinta de a participa efectiv la privatizare, avand doar interese politice si de imagine, in detrimentul intereselor angajatilor si ale statului, si a acuzat din nou fostele guverne de faptul ca au girat situatia economica dificila a combinatului.

"S-a ajuns la o situatie extrem de grava in urma unor ani de gestiune frauduloasa, o gestiune girata de mai multi ministri, incepand cu Videanu. Am cerut ministrului Chitoiu ca abordarea fata de Oltchim sa fie complet schimbata. Ce a promis castigatorul licitatiei in 21 septembrie: ca urmeaza sa semneze in 10 zile contractul de privatizare. Azi a expirat termenul. Diaconescu a promis ca va plati 45 milioane de euro, nu bani pentru salarii. Totul s-a facut in bataia de joc a celor care lucreaza la Oltchim", a continuat Ponta.

Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi incheiat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri, spune ministrul Economiei.

"Adjudecatarul actiunilor nu a putut aduce dovezi ca are banii pe care s-a angajat sa ii plateasca. In aceste conditii, nu mai avea sens sa continuam. Termenul pentru semnarea contractul a expirat astazi (luni - n.r.)", a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Chitoiu a adaugat ca acordul de privatizare nu a fost incheiat pentru ca nu a fost selectat niciun castigator pentru pachetul de actiuni, dar nici pentru creantele detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Electrica la Oltchim, in valoare cumulata de 400 milioane de euro.

Greseli in privatizarea Oltchim potrivit bancherilor de investitii

Tot luni seara, Dan Diaconescu a venit la Ministerul Economiei cu o masina cu banii pentru salariile angajatilor Oltchim, insa jandarmii care asigura paza institutiei nu permit accesul autovehiculului in parcare, relateaza MEDIAFAX.

La iesirea din sediul Ministerului Economiei, acesta a declarat ca va contesta in instanta decizia Guvernului de a nu semna contractul pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim si ca va face plangeri penale impotriva premierului Victor Ponta si a sefului OPSPI.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

"Ne pregatim sa contestam in instanta decizia Guvernului de a anula licitatia. Este o incalcare grosolana a oricarui fel de reguli, a oricarui fel de cutume. Noi aveam termen pana la ora 23.59 minute sa incheiem contractul", a afirmat Diaconescu.

El a adaugat ca marti dimineata va depune plangeri penale impotriva premierului Victor Ponta si a sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, acuzandu-i ca au facut o "escrocherie".

Diaconescu sustine ca termneul stabilit de Guvern pentru semnarea a fost "impus ilegal" si nu se regaseste in nicio lege.

"Au calcat in picioare inclusiv oferta noastra", a mai spus patronul OTV.


Citeste si:
Kim Kardashian, achiziție neașteptată la o licitație. Vedeta a...
Kim Kardashian, achiziție...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.