Presedintele Traian Bsescu a acordat ziarului "Adevrul" un interviu in care se pronunt in favoarea alegerilor anticipate. Conform unui promo difuzat asear la TVR, Traian Bsescu a declarat c alegerile anticipate constituie o variant pentru o situatie de criz.
Seful statului si-ar dori "anticipate imediate pentru a scpa de o solutie imoral care se numeste PUR".
Bsescu crede c partidul lui Dan Voiculescu si-ar mai corecta greselile dac ar demara procedurile legale "pentru schimbarea presedintilor celor dou Camere" ale parlamentului, avind in vedere c Vcroiu si Nstase au fost alesi cu voturile decisive ale PUR. Presedintele a mai afirmat c, in opinia sa, PNL si PD ar trebui s fuzioneze intr-un singur partid.
Dup acordarea interviului, Traian Bsescu l-a invitat pe redactorul-sef al cotidianului "Adevrul" si presedinte al Clubului Roman de Pres, Cristian Tudor Popescu, la restaurantul "UpTown", la un dejun.
Cu dou ore inaintea intilnirii, agenti ai SPP au verificat mincarea, incinta si parcarea localului. Bsescu a vzut-o la o mas pe Monica Birldeanu, creia i-a urat "Poft bun!". Bsescu vrea anticipate! Presedintele Traian Bsescu a acordat ziarului "Adevrul" un interviu in care admite c nu este un adversar al ideii alegerilor anticipate.
Traian Bsescu a declarat c alegerile anticipate constituie o variant pentru o situatie de criz si c este "un adept al unor anticipate imediate pentru a scpa de o solutie imoral care se numeste PUR". In interviu, conform Mediafax, Bsescu a mai spus c ar trebui declansat o anchet parlamentar asupra modului in care s-au desfsurat alegerile generale, pentru c "nimeni nu mai trebuie s gindeasc vreodat in Romania c vointa electoratului poate fi msluit". Revenind la PUR, Traian Bsescu este de prere c partidul lui Dan Voiculescu si-ar mai corecta greselile dac ar demara procedurile parlamentare legale "pentru schimbarea presedintilor celor dou Camere", avind in vedere c Nicolae Vcroiu si Adrian Nstase au fost alesi in fruntea Senatului si Camerei Deputatilor cu voturile decisive ale PUR.
In interviu, Traian Bsescu a mai afirmat c, in opinia sa, trebuie s se fac fuziunea PNL-PD. Seful statului a adugat c un singur sef de servicii secrete nu va fi schimbat. Ce se poate reprosa PUR Partidul lui Voiculescu a avut o pozitie duplicitar in ceea ce priveste aliantele. In primvar, a fost dusmanul PSD si s-a prezentat singur la alegerile locale. In turul doi al alegerilor locale, PUR a mers, in general, pe mina Aliantei. La alegerile generale a intors foaia, constituind Uniunea PSD+PUR, pe listele creia a obtinut 30 de locuri in parlament si oarece facilitti acordate prin bunvointa guvernului PSD. PUR a rmas alturi de Nstase si de Iliescu pin spre finalul lunii decembrie 2004. Pe 20 decembrie, cu voturile PUR, dar si cu mascarada votului pseudosecret, Nstase si Vcroiu au fost instalati in fruntea Camerei Deputatilor si Senatului. In fine, PUR "intoarce armele" inc o dat pe 26 decembrie, premierul desemnat la acea vreme, Clin Popescu-Triceanu, anuntind cooptarea partidului lui Voiculescu in arcul guvernamental. O zi mai tirziu, presedintele PUR anunta nonsalant c formatiunea sa nu a semnat si nu va semna in viitor protocoale cu nimeni, pentru c PUR este "independent". Reactii la cald Deputatul Eugen Nicolescu, purttor de cuvint al PNL, a apreciat drept salutar pozitia presedintelui Traian Bsescu in legtur cu varianta fuziunii PNL-PD. "Cred c fortele politice vor da dovad de intelepciune in abordarea acestui subiect". Liderul PD Radu Berceanu consider la rindu-i c "fuziunea este necesar". Berceanu a precizat: "Eu cred intr-o unificare, nu intr-o fuziune. Cele dou formatiuni sint sensibil egale, deci fuziunea e mai complicat, cine s absoarb pe cine?". Cei doi lideri nu s-au referit, in declaratiile oferite, la temele alegerilor anticipate si onorabilittii PUR. A fcut-o ins purttorul de cuvint al Partidului Umanist, Bogdan Pitigoi. El a spus asear: "Cred c e o glum sau o form scoas din context. Altfel, Bsescu este de dou ori mai imoral pentru c a acceptat alianta cu PUR".