Seful Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro Tibor, spune ca strategia electorala a formatiunii are trei "piloni": "autonomia comunitara a maghiarilor din Transilvania", federalizarea Romaniei si revenirea la "euro-transilvanismul" din secolele XVII-XIX.

"Primul punct al strategiei este autonomia comunitara a maghiarilor din Romania, pentru care totdeauna PPMT a militat, iar prin aceasta intelegem autonomia teritoriala pentru Tinutul Secuiesc, autonomia culturala pentru intreaga comunitate maghiara din Transilvania si o forma speciala de autonomie pentru cei care traiesc in Partium (Bihor, Satu Mare si Salaj - n.r.)", a spus liderul PPMT, citat de MEDIAFAX.

De asemenea, Toro a afirmat ca un al doilea "pilon" vizeaza refacerea "cadrului institutional al Romaniei", in sensul promovarii ideii de federalizare a tarii.

"Romania este pamantul nostru natal si ne intereseaza ce se intampla cu aceasta tara. Credem ca actuala forma administrativa este o cauza a crizei in care ne aflam si suntem convinsi ca pentru Romania ar fi mai bun un cadru federalist. Vom incerca sa gasim parteneri pentru o constructie federalista a Romaniei, o constructie europeana care functioneaza mai bine decat statul centralizat. Chiar si considerente istorice, economice si culturale ne arata ca ar fi mai bine pentru Romania sa aiba provincii mai mari, organizate federalist", a spus presedintele PPMT.

"Nu suntem atat de naivi incat sa credem ca noi, PPMT, sau comunitatea maghiara din Romania vom putea elabora singuri un proiect de federalizare, pentru ca este nevoie pentru aceasta de consensul tuturor politicienilor din Romania", a spus el, adaugand ca, "desi aceasta idee nu este inca bine articulata, ea a fost totusi enuntata de mai multe personalitati", inclusiv de catre presedintele Traian Basescu.

Potrivit liderului PPMT, al treilea "pilon" al strategiei formatiunii este "euro-transilvanismul", pe care l-a definit ca "proiectul de gandire politica transilvanista din secolele XVII, XVIII, XIX" si despre care a afirmat ca "o serie de idei ale acestei gandiri euro-transilvaniste sunt actuale si acum si ele se pot pune in interesul Transilvaniei si al intregii tari, pentru ca Transilvania, printre altele, poate fi motorul care sa traga din criza Romania".

Citeste si:
Szilagyi: PPMT propune UDMR infiintarea unui partid electoral de...
Szilagyi: PPMT propune UDMR...

"Noi dorim o Romanie federala, o Transilvanie regionala, un Partium autonom", a afirmat Toro, adaugand ca in timpul campaniei va dezvolta aceste idei si propuneri ale PPMT.

"Federalizarea ar fi si un instrument de lupta impotriva coruptiei, pentru ca acum cetatenii romani sunt inchisi intr-o tara corupta", a spus el.

"O regiune nu ar mai fi afectata de coruptia din alta regiune si eu va spun ca am convingerea ca in Transilvania este mai putina coruptie decat in Moldova sau decat in alta regiune", a conchis presedintele PPMT, Toro Tibor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.