Membrii Comisiei juridice a Senatului au adoptat, marti, in unanimitate, un raport de admitere la Ordonanta de urgenta 44/2012 care modifica legea pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila in sensul amanarii termenului de aplicare pana la 1 februarie 2013. 

Guvernul a explicat in expunerea de motive ca prorogarea termenului este necesara deoarece pentru reusita reformei este extrem de importanta pregatirea temeinica a intrarii in vigoare a noii reglementari: asigurarea fondurilor necesare, a resurselor umane, a infrastructurii, asimilarea legislatiei de catre profesionistii dreptului, potrivit MEDIAFAX.

"Sistemul judiciar a reclamat insuficienta timpului necesar asimilarii noilor reglementari", se mai arata in documentul citat.

Potrivit documentului citat, in conditiile in care reforma si modernizarea justitiei civile "nu pot avea succes", se impune prorogarea termenului de intrare in vigoare a Codului de procedura civila.

In expunerea de motive se mai mentioneaza ca reprezentantii CSM au semnalat imposibilitatea ocuparii posturilor vacante in sistemul justitiei pana la data de 1 septembrie, in conditiile in care finantarea acestor posturi este conditionata de rectificarea bugetara.

"Potrivit estimarilor studiilor de impact pentru intrarea in vigoare a noilor Coduri, realizate, in mod independent, la solicitarea Ministerului Justitiei, precum si a estimarilor efectuate la nivelul fiecarei curti de apel, va fi necesar un numar suplimentar consistent atat de judecatori, cat si de personal auxiliar de specialitate si personal-suport, pentru care, la acest moment, nu poate fi inca sustinuta finantarea", se precizeaza in expunerea de motive.

Prin Legea 76/2012 se propusese ca noul Cod de procedura civila sa intre in vigoare la data de 1 septembrie 2012.

Citeste si: CSM cere amanarea intrarii in vigoare a noului Cod de Procedura Civila


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.