De reforma si modernizarea PSD promise de Geoana s-a ales praful. In sapte luni de cind a ajuns in fruntea PSD, eticheta de partid al coruptilor a fost doar lustruita. La fel ca predecesorii sai, Geoana se complace in situatia de lider al unui partid dubios, emblema a crimei bine organizate politic.

La Congresul din aprilie, Ion Iliescu si Adrian Nastase - cele doua personaje fara de care nu se putea inchipui PSD - au fost retrogradati in ierarhia partidului. Gruparea oligarhica Mitrea-Hrebenciuc-DIP a fost imprastiata. Chiar daca Miron Mitrea, printr-un pact facut in ultima clipa cu grupul de la Cluj, a reusit sa se salveze, obtinind functia de secretar general al partidului, Hrebenciuc si Dan Ioan Popescu au fost sacrificati, pierzindu-si statutul de vicepresedinti PSD.

Proiectele de reforma ale lui Geoana si ale grupului de la Cluj nu erau valabile doar pentru seara Congresului. Exista un document programatic elaborat de filialele ardelene imediat dupa marginalizarea lui Iliescu, intitulat "Spre o noua politica a participarii". "Despartirea de trecut trebuie sa fie cuvintul de ordine", se spunea in proiectul asumat si de Geoana. Ceea ce a urmat nu a fost, insa, decit un lung sir de cedari.

Primul pas, pe usa din dos

Hrebenciuc a fost ajutat de Mitrea sa intre pe usa din dos in conducerea PSD, oferindu-i pozitia de lider de grup la Camera Deputatilor. La asta se adauga si faptul ca Geoana nu i-a miscat pe nici unul dintre cei care detin functii in conducerea Parlamentului, in grupurile parlamentare, in comisiile de specialitate. Toate acestea sint majoritar controlate de oamenii plasati de Iliescu, Nastase si Mitrea inainte de Congres. Recent, Geoana i-a facut loc si lui Dan Ioan Popescu in conducerea PSD, in calitate de lider al filialei Bucuresti.

"Avem nevoie de intelepciunea domnului Iliescu"

Spectrul anticipatelor agitat asta-vara l-a inspaimintat pe Geoana. A devenit curtenitor cu Iliescu si cu liderii de filiale, si in general cu toti cei care, la momentul alegerilor, au rolul de a aduna voturi pentru partid. Geoana nu ar fi vrut sa isi asume singur rezultatul unor eventuale alegeri. S-a pierdut insa si a doua ocazie in lupta cu Iliescu. Scapat de pericolul de a fi agatat in dosarul mineriadelor, Iliescu l-a atras pe Geoana intr-un razboi al declaratiilor. In final, Iliescu a fost recompensat cu un loc in prezidiul PSD, in calitate de lider fondator.

In loc de "bratari", la brat cu baronii

In programul noului PSD, condus de Geoana, era cuprins obiectivul "reformarii reale a partidului". Au trecut sapte luni, iar acum cruciatul "Revolutiei binelui" nu mai vede nici urma de corupt in partid. Mai mult, din acuzator a devenit avocat. "Sa nu mai acceptam nici o secunda sa ni se spuna ca PSD este un partid corupt", declara ieri Geoana. Problemele cu justitia pe care le au fostii membri ai guvernului Nastase sint tratate de Geoana, in stilul predecesorilor sai, drept "jocuri politice ale adversarilor".

Adica un alt mod de a spune ca PSD nu are corupti, ci doar victime. Ultima oara cind presedintele PSD si-a luat avint sa relanseze reformarea partidului a fost la inceputul lunii noiembrie. Baronii filialelor, oligarhia liderilor judeteni, l-au tratat cu refuz pe Geoana. De la intilnirea cu acestia, el a iesit cu distinctia intre cei asupra carora justitia trebuie sa se pronunte si cei care afecteaza imaginea PSD. Pe ultimii, Geoana i-a pierdut pe drum. Acum nu mai vorbeste decit despre solidaritatea cu Oprisan, DIP si Mazare si despre faptul ca PSD le va retrage sprijinul politic doar atunci cind justitia ii va gasi vinovati.

Reforma, inecata in lacul Tarnita

Reformatorul clujean Ioan Rus sustinea in luna mai ca " la Congres s-a dat batalia cea mai importanta pentru schimbarea partidului, dar razboiul va fi mult mai lung". Praful s-a ales de planurile facute pe malul lacului Tarnita de catre grupul de la Cluj spre sfirsitul primaverii. Sa-l determine pe Iliescu sa plece din PSD. Sa-i suspende din partid pe DIP, Hrebenciuc, Mazare, Oprisan, Ion Vasile etc.

Acum, Rus simpatizeaza si el cu lozincile iliesciene si nastasiene despre unitate si echipa. "Ne vom preocupa sa existe unitate la nivelul partidului", declara chiar ieri Ioan Rus la o intilnire cu organizatia Ilfov. Geoana a ajuns presedintele PSD printr-o alianta facuta pe la spatele sau de grupul de la Cluj cu Miron Mitrea. Din acest aranjament, Geoana a preluat si obligatiile de familie ale lui Mitrea: Oprisan, Mazare, Nicolicea. Toate filialele PSD au ramas incremenite la formule de conducere stabilite inainte de Congres, reprezentind o mina de personaje controversate, notorii prin eticheta de baroni locali.

Dupa Congres, unde a fost adoptat noul statut, Geoana ar fi putut cere organizarea de alegeri in filiale. Nu numai ca presedintele PSD nu a indraznit sa se atinga de liderii de filiale, ci mai mult, a defilat la brat cu ei, facind fotografii de grup. Ba mai mult, le-a preluat lozincile, cum ca sint doar niste victime ale jocurilor politice facute de putere. Acum, nici macar Ioan Rus nu se mai arata interesat de curatarea partidului.

Noua lui teorie este aceea ca reforma se va face de la sine atunci cind partidul va reveni la guvernare si cind unora le va fi blocat accesul la posturile din cabinet si din administratia locala. Mai optimist, Miron Mitrea spunea ca reforma se va petrece la urmatorul Congres al partidului. La inceputul verii, Geoana i-a comandat lui Cristian Diaconescu, presedintele Comisiei de Integritate Morala, o sinteza a personajelor care aduc deservicii de imagine partidului. Acesta, l-a rindul sau, a comandat in filiale listele cu "vulnerabili". Acolo, totul a fost ingropat cu motivul ca "totul e bine".

PR in loc de reforma

Ca presedinte al PSD, Geoana este un om extrem de activ. Azi face o vizita filialei Sibiu, lansind ideea votului uninominal. Miine participa la o intilnire cu socialistii europeni. Poimiine participa la o dezbatere pe problemele din sanatate. "Revolutia binelui" a fost tot un proiect care sa dea impresia ca partidul este activ. In final, proiectul, obosit, s-a transformat intr-un obiect decorativ, mai precis o bratara de cauciuc.

Ce il asteapta pe Geoana

Venirea lui Geoana in fruntea PSD a insemnat un capital de incredere pe care opinia publica i l-a facut cadou acestui partid. Daca tot Iliescu si Nastase ar fi facut toate jocurile in PSD, acest partid ar fi avut parte de mult mai putina toleranta din partea criticilor sai din spectrul politic si din societatea civila. Aminarea la infinit a dezinfectarii PSD nu face decit sa discrediteze, atit in interiorul partidului, cit si in afara sa, capacitatea de reformator a lui Geoana. In aceste conditii, dar si sub presiunea alegerilor din 2008, e foarte plauzibil ca PSD se va orienta catre un lider autoritar. Si, mai mult ca sigur, la urmatorul Congres, nu pe Iliescu il va avea Geoana drept contracandidat la presedintia partidului, ci pe Adrian Nastase.

Explicatii, scuze si justificari

O explicatie pentru ezitarile lui Geoana consta in permanenta competitie cu Adrian Nastase. Daca Nastase nu incerca sa-l atraga de partea sa pe Iliescu, nici Geoana nu ar fi inceput sa faca temenele pe linga fondator. Daca Nastase nu ar fi incercat sa intre intr-o "combinatie" cu DIP, nici Geoana nu ar fi sarit sa-i ofere prietenia sefului de la PSD Bucuresti. Competitia cu Nastase l-a impins pe Geoana sa aiba de lucru continuu la deconstruirea relatiilor pe care fostul premier incerca sa si le faca printre adversarii presedintelui PSD. Geoana a vrut sa fie permanent in fata lui Nastase, cautind prietenia lui Hrebenciuc, Oprisan si a celorlalti adversari ai sai, numai pentru simplul motiv ca fostul premier sa nu-i atraga de partea sa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.