Ion Iliescu afirma ca este necesara elaborarea unei legi "care sa statueze ca romanii plecati din tara mai mult de sase luni, eventual un an, trebuie sa fie scosi din listele electorale permanente".

"Noi am pierdut in mod natural, anual, intre 100.000 si 200.000 de oameni. La asta s-a adaugat, dupa 2004, mai ales dupa 2008, exodul masiv de romani spre Europa - doua-trei milioane", spune Iliescu, potrivit caruia, insumand aceste date, in Romania, la ora actuala, au ramas cel mult 15-16 milioane de alegatori.

Ion Iliescu considera ca, in aceste conditii, unul din invatamintele pe care guvernul Ponta si societatea romaneasca ar trebui sa le traga este statuarea prin lege a faptului ca romanii plecati din tara mai mult de sase luni - eventual, de un an - nu vor mai face parte din listele electorale permanente.

"Acesti oameni au dreptul, daca sunt intamplator in tara, sa se inscrie pe liste suplimentare si sa voteze; afara, daca merg la ambasade ori consulate, sa voteze acolo. Atat. Sa nu afecteze voturile celor care sunt statornici, votanti permanenti in Romania", a declarat Ion Iliescu, citat de hotnews.ro.

El spune ca un astfel de act normativ "ar fi binevenit in contextul acestei mobilitati accentuate a cetatenilor - cu valuri de plecari si veniri".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.