"Pacea" dintre PNL si PD stabilita la intalnirea de duminica seara a fost cimentata la CNC-ul Aliantei, unde reprezentantii celor doua partide au stabilit relansarea acestei formatiuni politice. Deciziile privind apropierea dintre cele doua partide ar putea fi puse in practica anul viitor, dar nu oricum, ci cu mare tam-tam. Potrivit unor membri ai Aliantei, relansarea va fi de fapt un mare Congres al acestei formatiuni politice care ar urmari "relansarea portocaliului" .

Reuniunea ar urma sa aiba loc la jumatatea lunii ianuarie, anul viitor si ar aduna, la Bucuresti, lideri ai celor doua partide. Evenimentul va fi precedat de intalniri regionale ale liderilor PNL si PD la care ar urma sa fie pus in discutie viitorul acestei formatiuni. Membri ai Aliantei au spus ca s-ar putea ajunge la concluzia fuziunii intre cele doua partide sau la cea privind necesitatea declansarii alegerilor anticipate.

Initiativa de imagine a Aliantei are legatura cu anuntul PSD, care si-a amanat data Consiliului National al formatiunii pentru luna ianuarie, cand era planuita o reglare de conturi intre factiunile din partid. Cei de la PSD au mizat, in amanarea Consiliului, pe neintelegerile din Alianta, careia i-au proorocit sucombarea in cateva saptamani.

Pe de alta parte insa, in timp ce PNL si PD tot cocheteaza cu ideea alegerilor anticipate, seful statului, Traian Basescu le-a transmis aliatilor un NU hotarat in acest sens tocmai din Franta. El a spus ca declansarea alegerilor anticipate in acest moment ar fi o "mare eroare politica". La intalnirea cu reprezentantii diasporei romanesti din Paris, Basescu a garantat ca "guvernul de la Bucuresti va fi stabil" in perioada urmatoare . "Foarte multi se asteapta sa cada Guvernul, sa fie anticipate. Nu. Am fost un sustinator al alegerilor anticipate in primele sase luni de dupa alegeri pentru ca ar fi fost o miscare politica ce ne-ar fi scutit de problemele pe care azi le avem in Parlament. Dar, odata cu apropierea toamnei, cu intrarea in intervalul dintre cele doua rapoarte de monitorizare, impingerea Romaniei in anticipate ar fi o eroare politica", a explicat seful statului. Basescu a mai anuntat ca va continua sa atace Guvernul, pe care, spune seful statului, astfel il impulsioneaza.

Pe ordinea de zi a sedintei Aliantei s-a aflat, pe langa subiectul relansarii, si problema stoparii migratiei politice, subiect in disputa intre PNL si PD. PD sustinea interzicerea migratiei politice doar in cazul consilierilor locali si judeteni, in timp ce PNL voia ca inclusiv primarii sa intre sub incidenta legii. Liderii PNL si PD au cazut insa de acord ca primarii sa fie schimbati daca parasesc de bunavoie partidul pe listele caruia a fost ales , iar consilieriii locali si judeteni sa fie inlocuiti daca parasesc partidul sau sunt exclusi.

CNC-ul Coalitiei care a urmat dupa cel al Aliantei a dus la clarificarea altor puncte aflat in divergenta, cum ar fi Registrul Comertului. Potrivit unor informatii din Coalitiei s-a decis ca Registrul sa treaca la Camera de Comert si Industrie, incepand din ianuarie 2007. La modificarea Legii privind Camerele de Comert si Industrie, PNL sustinea ca Registrul Comertului sa treaca de la Ministerul Justitiei la CCI sau, conform programului de guvernare, sa fie concesionate catre unitati private.

Pe de alta parte, PD desi dorea modificarea legii dorea mentinerea Registrului Comertului in subordinea Ministerului Justitiei.

Modificarea legii de functionare a Curtii Constitutionale

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca s-a luat in discutie si modificarea legii care reglementeaza functionarea Curtii Constitutionale. "Am decis sa sustinem acea modificare a legii prin care s-ar aplica si in cazul judecatorilor Curtii Constitutionale aceleasi reguli de incompatibilitate ca si in cazul celorlalti judecatori", a precizat Marko. Premierul Tariceanu a declarat ca nu s-a luat in discutie si strategia care va fi adoptata ca urmare a deciziei privind Regulamentele celor doua Camere, intrucat analiza privind decizia Curtii Constitutionale nu este inca finalizata.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.