La discutiile cu demnitarii francezi care influenteaza procesul de ratificare a Tratatului, Traian Basescu a spus ca nivelul coruptiei din Romania se apropie de nivelul tolerat de UE

Traian Basescu a declarat ca nu mai accepta "folosirea discretionara a etichetei 'Romania - tara corupta>>". Aceasta eticheta "nu mai este o realitate", a spus Basescu la intilnirea cu jurnalistii straini.

Argument prezidential

Parlamentele unor state-cheie din UE, printre care si Franta, trebuie sa ratifice Tratatul de aderare si vor privi cu atentie la coruptia din Romania, ce poate atrage aplicarea clauzei de salvgardare. In discutiile sale cu demnitarii francezi, presedintele roman a folosit drept argument Raportul BERD. E aceeasi institutie care in 2002 punea Romaniei eticheta de tara corupta, a precizat Basescu. Potrivit BERD, in 2002 firmele ar fi platit unor oficiali din administratie mita 2,5% din veniturile realizate in schimbul atribuirii de contracte. Acum BERD apreciaza ca valoarea mitei a scazut la 0,7%, a aratat presedintele roman.

"Aceasta evolutie este extraordinara", a spus Basescu, si ar arata ca actualul guvern a actionat pentru diminuarea nivelului coruptiei. El a adaugat ca regreta ca raportul BERD nu a prins ultima luna a lui 2005, caci Romania ar fi atins atunci nivelul tolerat in UE, de 0,5%. Presedintele a plusat, spunind ca Romania, cu 0,7%, sta mai bine decit unele tari UE, care ar avea 1% plati necuvenite in schimbul unor contracte.

Ca unul care a candidat cu o platforma anticoruptie "mi se pare ca am inceput sa ma tin de cuvint", a spus Basescu. Ministrul roman de Externe a spus ca Franta va ratifica tratatul, cel mai probabil, inaintea Raportului Comisiei din aprilie-mai 2006.

Solutie romaneasca

Basescu s-a aratat multumit de intilnirea pe care a avut-o cu presedintele Chirac. "Si eu, si presedintele Chirac sintem oameni mari, asperitatile s-au netezit de multa vreme", a spus Basescu, cu aluzie la declaratiile sale dure din campania electorala care l-au taxat pe premierul de atunci al Frantei, Raffarin. Presedintele roman pare sa-i fi trezit interesul omologului francez in ceea ce priveste securizarea Marii Negre. "Conflictele nerezolvate din Osetia, Transnistria, Abhazia si Nagorno Karabah ar trebui sa determine UE sa reflecteze in termeni de securitate asupra acestei zone, mai ales ca 50% din energia europeana provine de aici". a precizat Comunicatul de presa al presedintiei franceze.

In discutia avuta cu Chirac, Basescu a venit si cu o propunere concreta la solutionarea conflictului legat de statutul regiunii Kosovo. "Solutia romaneasca" propusa de diplomatia de la Bucuresti vine in contextul in care comunitatea internationala si-a intensificat preocuparile fata de aceasta regiune. "Fata de situatia actuala, trebuie gasita o solutie care sa satisfaca in mod egal Pristina si Belgradul. Solutia Romaniei este de natura sa miste lucrurile", a declarat Basescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.