Curtea Constitutionala a publicat motivarile celor mai importante decizii ale sale din ultima saptamana.

Legea Referendumului

CC constata ca, pentru validitatea referendumului, trebuie indeplinita aceeasi conditie pentru toate tipurile de referendum, articolul 5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 impunand intrunirea majoritatii absolute care consta in jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, relateaza MEDIAFAX.

Referendumul, valid daca voteaza cel putin jumatate plus unu din persoanele inscrise pe liste

Curtea constata totodata ca rezultatul referendumului depinde de indeplinirea cumulativa a doua conditii: una referitoare la numarul minim de cetateni care trebuie sa participe la referendum pentru ca acesta sa fie valabil si una privitoare la numarul de voturi valabil exprimate, care determina rezultatul referendumului.

"Aceste conditii sunt detaliate in art.5 alin.(2) si, respectiv, art.10 din Legea nr.3/2000. Potrivit art.5 alin.(2), «Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente»", se arata in document.

Demiterea Robertei Anastase de la conducerea Camerei Deputatilor

CCR: Revocarile lui Blaga si Anastase din Parlament sunt constitutionale

CC precizeaza, in motivarea respingerii sesizarii in cazul schimbarii Robertei Anastase de la sefia Camerei, ca, la data la care a fost sesizata, instanta de contencios constitutional nu mai avea in competenta atributia de a se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor plenului Camerei.

Limitarea atributiilor Curtii Constitutionale

In ceea ce priveste modificarile Legii Curtii Constitutionale, curtea a stabilit ca hotararile Parlamentului nu pot fi excluse de la controlul de constitutionalitate, asa cum se specifica in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 38/2012.

Motivarea se bazeaza pe faptul ca exista o dimensiune separata a statului roman si anume justitia constitutionala, infaptuita de Curtea Constitutionala. Rolul sau este de a asigura suprematia Constitutiei, ca Lege fundamentala a statului de drept.

Excluderea de la controlul de constitutionalitate a tuturor hotararilor Parlamentului nu se fondeaza pe statul de drept
, ci, eventual, pe considerente de oportunitate, care, prin esenta sa, presupune subiectivismul, interpretarea si arbitrariul.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

Curtea Constitutionala afirma ca adoptarea OUG privind activitatea CC, inainte ca judecatorii constitutionali sa se pronunte pe modificarile legii 47/2000, pune in discutie comportamentul neconstitutional si abuziv al Guvernului fata de Curte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.