Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, ca suspendarea presedintelui Traian Basescu in sine nu va afecta imaginea Romaniei, insa vor fi consecinte serioase daca va fi facuta intr-un mod neconstitutional.

"Nu sunt un expert in privinta asta si nu tin partea niciuneia dintre parti, dar pot sa va spun in mod absolut ca daca suspendarea este facuta intr-un mod care pare manipulator sau prin incalcarea Constitutiei, prin ocolisuri pentru ca oamenii devin frustrati de procesul constitutional, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului cum este vazuta in intreaga lume aplicarea legii in Romania", a afirmat ambasadorul Gitenstein, potrivit MEDIAFAX.

Cele sapte motive pentru care USL vrea sa-l suspende pe Basescu

El a subliniat ca imaginea Romaniei in ochii nu numai ai SUA, dar si ai pietelor financiare care sunt foarte importante in prezent, depinde nu numai de modul cum se va ajunge la suspendare, dar si de ce se va intampla in timpul perioadei de suspendare a presedintelui.

Suspendarea lui Basescu: Ce atributii ar avea Antonescu ca presedinte interimar

Totodata, Gitenstein a evidentiat ca este "un lucru foarte serios" indepartarea din functie a unui presedinte ales, iar in SUA au existat de asemenea trei incercari in acest sens, insa niciuna nu a reusit.

"Este un lucru foarte serios de a indeparta un demnitar de rang inalt ales de popor din functia sa, dar acest lucru se poate intampla, iar in anumite circumstante chiar ar trebui sa se intample. Si in SUA avem un proces legat de asta, au fost trei incercari serioase de a face acest lucru, dar niciuna nu a reusit. Dar nu inseamna ca nu pot fi si circumstante cand ar trebui sa se intample asta si ca ar putea fi cazul si aici, in Romania", a mai spus ambasadorul SUA.

Citeste si Cum poate fi demis presedintele Traian Basescu?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.