Disputele dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au monopolizat dezbaterea publica in Romania, problemele importante trecand in plan secundar.

"O noua perioada de instabilitate politica este ultimul lucru de care romanii au nevoie acum. Romania a schimbat de doua ori guvernul anul acesta. Mii de persoane iesisera pe strazi in ianuarie pentru a protesta fata de masurile de austeritate si a denunta nivelul de trai", explica blogul revistei The Economist.

"Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta se ataca reciproc fara retineri. Totul a inceput in urma cu o luna, cand ambii lideri au anuntat intentia de a participa la summitul Consiliului European", noteaza revista financiara intr-un material intitulat "Victor Ponta, in razboi".

FT: Adevarata drama de la summit-ul UE este conflictul Ponta-Basescu

"Lupta dintre principalii lideri politici ai Romaniei a monopolizat dezbaterea publica; probleme importante ale Romaniei la Consiliul European - precum accesul la fonduri structurale si aderarea la Schengen - nu mai sunt subiecte de dezbatere publica. Chiar si ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a fost incapabil sa prezinte agenda oficiala a tarii pentru summitul european. Intrebat de presa din Romania care este pozitia Bucurestiului la summitul de la Bruxelles, purtatorul sau de cuvant a declarat ca domnul Marga nu a avut timp sa «proceseze informatiile»", explica The Economist, potrivit MEDIAFAX.

"De ce este atat de important cine reprezinta Romania la Consiliul European? Din punctul de vedere al Bruxellesului, nu conteaza prea mult daca este presedintele sau primul-ministru, dat fiind ca tara nu are o mare influenta asupra deciziilor Consiliului European", subliniaza revista financiara.

Intr-un interviu acordat The Economist, Ponta a recunoscut ca Romania se confrunta in prezent cu o criza de credibilitate pe plan international.

"Intre timp, cum afecteaza aceasta criza Romania? Leul a scazut aproape la un nivel-record in raport cu euro. Disputele politice pot influenta si sansele Romaniei de a deveni membra a Spatiului Schengen anul acesta. Liderii politici de la Bucuresti par sa fi uitat deja de ce mii de persoane au protestat in frig la inceputul acestui an", incheie blogul The Economist.

Citeste si:
Ponta, atac la adresa Guvernului: Omorâţi economia și pe românii...
Ponta, atac la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.