Presedintele Traian Basescu (foto) se intalneste azi la Palatul Elysee cu presedintele Frantei, Jacques Chirac cu ocazia vizitei de doua zile pe care o efectueaza in Franta. Conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, principalul obiectiv al vizitei in Franta a presedintelui Basescu il reprezinta obtinerea sprijinului autoritatilor franceze pentru ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

In acest scop, Basescu se va intalni si cu presedintii celor doua camere ale Parlamentului francez, Christian Poncelet, respectiv Jean-Louis Debr?, dar si cu raportorul pentru Romania in Parlamentul European, Pierre Moscovici. Programul vizitei sefului statului mai contine si intrevederi cu reprezentanti ai mediului academic francez si sustinerea unei alocutiuni la Institutul Francez de Relatii Internationale.

Presa franceza a acordat deja un spatiu substantial vizitei lui Traian Basescu. In editia de ieri a cotidianului "Le Monde" se arata ca, prin aceasta vizita, Basescu incearca sa restabileasca echilibrul in relatiile franco-romane, aflate intr-o perioada de stagnare, datorita orientarii pro-americane si pro-NATO impuse de noul presedinte al Romaniei. "Le Monde" noteaza ca presedintele Romaniei va veni la intalnirea cu omologul sau francez cu intentia de a-si sustine viziunea privind securitatea in zona Marii Negre, viziune, care dupa spusele lui Traian Basescu, intereseaza deocamdata doar Londra si Washingtonul.

De altfel, analizand ultimele declaratii ale lui Traian Basescu, rezulta ca acesta si-a pregatit din timp vizita din Franta. Intr-un interviu acordat postului Radio Delta RFI, presedintele a aratat ca Franta este in continuare importanta pentru Romania pentru ca "peste Franta nu se poate trece in structurile UE" si ca "Romania vrea sa fie un partener bun pentru Franta". "Mergand la Paris, am impresia ca revin acasa", a mai declarat Basescu pentru "Le Monde".

Presedintele Basescu va aborda in cadrul intalnirii sale cu oficialii francezi, si tema Summit-ului Francofoniei, care va avea loc, anul viitor, la Bucuresti. In acest context, RFI arata ca Traian Basescu va incerca sa dea acestei intalniri si o tenta politica, propunand ca summitul sa aduca in dezbatere si probleme politice care intereseaza tarile francofone.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.