Alti "luptatori remarcati": generalul SPP Gabriel Naghi, Razvan Theodorescu, Dan Iosif, Petre Roman, Sergiu Nicolaescu

Cu doua saptamani inainte de a parasi definitiv Palatul Cotroceni, Ion Iliescu si-a acordat, prin decret, titlul de revolutionar, in grad de "luptator remarcat prin merite deosebite". Potrivit "Legii recunostintei fata de eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989", Iliescu si toti ceilalti "luptatori remarcati" au dreptul, printre altele, la un hectar de teren in extravilan, cumpararea, fara licitatie, a unui spatiu comercial cu o suprafata de maximum 100 mp, scutirea de la plata abonamentului radio-TV sau atribuirea, fara plata, a locului de veci. Legea prevede o lista de nu mai putin de 15 drepturi de care beneficiaza revolutionarii. Prin decretul semnat de fostul sef al statului, care a fost publicat abia ieri in Monitorul Oficial, au fost reconfirmate 1.266 de titluri de revolutionar. Aceasta reconfirmare este necesara ca urmare a aparitiei, in 2004, a noii legi a revolutionarilor. Alti peste 10.000 de revolutionari nu si-au reprimit, deocamdata, noile titluri si asteapta, probabil, decizia presedintelui Traian Basescu.

Iliescu nu i-a lasat insa pe apropiatii sai la mana lui Basescu si a acordat titlul de revolutionar "remarcat" fostului sau bodyguard, Gabriel Naghi, ajuns, dupa 2000, general si sef al SPP, sau senatorului PSD Razvan Theodorescu, fost ministru al Culturii in cabinetul Nastase. Au fost reconfirmati mai multi revolutionari cunoscuti, insa tot dintre apropiatii fostului presedinte: deputatul PSD Dan Iosif, Claudiu Iordache, Gelu Voican-Voiculescu, Sergiu Nicolaescu sau deputatul PSD Emil Cutean, fost sef al Secretariatului de stat pentru revolutionari, personaj contestat chiar de colegii sai de Revolutie. Iliescu nu i-a uitat insa nici pe Petre Roman, Lorin Fortuna sau Dumitru Mazilu. De asemenea, au reprimit titlul de revolutionar deputatul PD Romeo Raicu si viceprimarul sectorului 4, Radu Silaghi, care, la 21 decembrie 1989, au fost prezenti la baricada de la Hotelul Intercontinental.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.