Premierul Victor Ponta i-a spus omologului sau polonez, Donald Tusk, ca este "modelul" sau, referindu-se atat la absorbtia fondurilor UE.

"Sunteti modelul meu", i-a spus Ponta premierului polonez, pe care l-a intampinat la sosirea la reuniunea de la Bucuresti a prim-ministrilor statele UE membre ale grupului "Prietenii coeziunii".

Donald Tusk l-a asigurat pe premierul roman de sprijinul sau, spunandu-i ca va fi "cooperant".

La 12 iunie, premierul Victor Ponta se va adresa Parlamentului printr-o declaratie privind problematica UE, urmand sa solicite ca Legislativul sa clarifice daca la sedintele Consiliului European in care sunt dezbatute teme aflate pe agenda Guvernului trebuie sa participe seful statului sau primul-ministru.

Ponta insista ca la aceste reuniuni trebuie sa participe premierul, dar nu a ajuns la un acord cu presedintele Traian Basescu, care doreste sa mearga in continuare la astfel de sedinte, scrie MEDIAFAX.

Polonia a dus la Bruxelles disputa legata de reprezentarea in Consiliul European, in anul 2008, cand premierul polonez nu i-a permis presedintelui sa mearga la summit, iar seful statului a mers cu un avion inchiriat si a stat pentru scurt timp la reuniune, pe scaunul ministrului de Finante.

Potrivit traditiei, in Polonia seful Guvernului este cel care reprezinta tara la summit-urile europene. Dar situatia s-a schimbat cand Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui Lech Kaczynski, a devenit premier in iulie 2006. El l-a delegat atunci pe Lech sa mearga la aceste intalniri, pana in toamna lui 2007, cand a pierdut alegerile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.