Politica 22 Mai 2012 11:14
Camera Deputatilor ar urma sa dezbata astazi in plen proiectul de modificare a legii electorale initiat de Victor Ponta si Crin Antonescu.

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a aprobat, luni, cu 14 voturi "pentru", cinci "impotriva" si o abtinere, proiectul privind sistemul de vot uninominal majoritar, proiectul urmand sa intre in dezbaterea plenului in sedinta de astazi, relateaza stirileprotv.ro.

Prima lege a noii puteri: Vot uninominal pur pentru alegerea parlamentarilor

In favoarea acestui proiect au votat reprezentantii PSD, PNL, UNPR si minoritati, in timp ce deputatii PDL au fost impotriva, iar reprezentantul UDMR s-a abtinut.

Ponta: Pragul electoral va fi scos din Legea alegerilor parlamentare

Modificari aduse proiectului
- a fost eliminat pragul electoral de 5% pentru accedarea partidelor mici la Parlament;
- s-a introdus o prevedere conform careia, in judetele unde exista o minoritate etnica de peste 7%, conform recensamantului, aceasta sa aiba un reprezentant in Parlament chiar daca nu reuseste sa castige un colegiu uninominal;
- in urma unui amendament al deputatului PSD Valeriu Zgonea, s-a decis ca, in ciuda modificarilor constatate de ultimul recensamant in ceea ce priveste dinamica populatiei, colegiile uninominale nu vor fi redesenate, ci vor ramane aceleasi ca in 2008.

Camera Deputatilor este for decizional. Dupa votul final, proiectul va merge la promulgare, daca nu va fi constestat la Curtea Constitutionala, scrie evz.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.