Girofarele de pe capota limuzinelor parlamentarilor pot fi uneori justificate, daca traficul din Bucuresti ii impiedica pe alesi sa ajunga la timp la serviciu. Desi pe ordinea de zi a plenului camerelor discutiile pe marginea adoptarii bugetului pe anul 2006 trebuiau sa inceapa ieri la 9.00, sedinta a debutat cu doua ore mai tarziu. Doar 183, din 468 de senatori si deputati, au raspuns prezent, la 10.20, la apelul presedintelui camerei superioare, Nicolae Vacaroiu.

"Cu greutate, dar am reusit sa facem cvorumul de sedinta", a afirmat Nicolae Vacaroiu, dupa ce apelul nominal a inregistrat prezenta a 337 de parlamentari. Nemultumit de intarzierea dezbaterilor, deputatul conservator Nicolae Popa a dat ca termen-limita "pana la Craciun" pentru adoptarea bugetului, daca lucrarile vor continua in acelasi ritm. Acesta ne-a declarat ca a observat lipsa a cel putin jumatate din reprezentantii PC si, in calitate de vicelider al grupului, a facut apel la colegii sai sa se prezinte la sedinta. "Intre timp am descoperit ca si de la celelalte partide lipseau peste 50%", a continuat Popa.

La 12.30, Nicolae Vacaroiu a suspendat dezbaterile, cu jumatate de ora mai devreme decat era stabilit in program. Pana la pauza, cu chiu, cu vai, senatorii si deputatii au reusit totusi sa bifeze in agenda votarea a patru articole din proiectul legii bugetului. Astfel, amendamentul depus de o serie de parlamentari PSD si de independentul Anghel Stanciu, privind majorarea deficitului bugetar cu 832, 6 milioane de lei, a fost respins cu 137 de voturi pentru si 78 impotriva.

De asemenea, plenul a respins si amendamentul grupului conservator, care cerea reducerea cu 9% a TVA pentru produsele alimentare de baza care intra in cosul zilnic. Deputatul Nicolae Popa ne-a declarat ca Partidul Conservator va vota totusi bugetul de stat, chiar daca cele 50 de amendamente depuse de PC nu vor fi acceptate. "Vom relua problema reducerii TVA o data cu dezbaterea Codului fiscal", a afirmat Popa. Anterior, comisiile de buget-finante avizasera negativ amendamentul conservatorilor pentru ca, in opinia membrilor comisiilor, ar fi creat un gol de resurse financiare.

Functionarii publici, pagubiti de primele de concediu

Anul viitor, functionarilor publici nu le vor mai fi acordate prime de concediu, au decis parlamentarii, in ciuda amenintarilor cu greva generala ale sindicatului functionarilor Sed Lex. Argumentele opozitiei, potrivit carora primele de concedii constituie un drept al functionarilor, nu au avut nici un succes in fata ministrului finantelor, Sebastian Vladescu. Acesta a declarat ca revendicarile vor putea fi luate in considerare numai daca va fi initiata o lege a salarizarii functionarilor publici. Ministerului Agriculturii i-a fost aprobata o suplimentare de fonduri, cu scopul de a-si extinde organigrama la aproximativ 3.900 de angajati. Noile posturi vor fi infiintate pentru a putea fi gestionati mai bine banii ce vor sosi de la Uniunea Europeana pentru implementarea unor programe de aderare.

Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat ca bugetul pe anul 2006 ar trebui adoptat pana la mijlocul lunii decembrie. Acesta a adaugat ca, in sedinta Birourilor Permanente, s-au formulat propuneri privind limitarea timpului destinat interventiilor parlamentarilor. Totusi, s-a convenit ca reducerea ar fi fost "cea mai proasta strategie", de aceea se impune o noua intalnire a Birourilor Permanente, care sa stabileasca, in functie de cum vor evolua dezbaterile, daca este nevoie de prelungirea programului de lucru al parlamentarilor.

Cele mai multe ingrijorari vin din partea reprezentantilor coalitiei guvernamentale, avand in vedere ca au fost formulate aproximativ o mie de amendamente. Tinand cont de modul cum au evoluat dezbaterile pe regulamente, presedintele Camerei Deputatilor a declarat ca ar fi contraproductiv pentru imaginea parlamentului daca si la discutiile pe marginea bugetului s-ar inregistra aceeasi situatie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.