Romania face progrese in combaterea coruptiei, dar succesele sunt inca minore. Potrivit ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle nici un caz de coruptie la nivel inalt nu a fost adus in Justitie nici in Romania, nici in Bulgaria, si, de aceea aceste doua tari sunt asociate puternic cu ideea de coruptie.
Diplomatul britanic a adaugat ca Guvernul Romaniei a facut un progres in lupta impotriva coruptiei, dar a aratat ca in raportul Parlamentului britanic intocmit cu prilejul dezbaterilor privind Tratatul de aderare europeana, cuvantul "coruptie" a fost mentionat de 50 de ori. "Exista perceptia ca Romania mai are probleme in ceea ce priveste coruptia. Sunteti afectati de probleme precum traficul de carne vie, traficul de droguri", a spus oficialul britanic.

Nici pesti mari, nici crocodili

Quinton Quayle a precizat ca, in calitate de viitor membru al Uniunii Europene, Romania va primi din partea statelor membre un cec de 11 miliarde de euro. "Dupa parerea mea, este esential sa rezolvati sau sa diminuati problema coruptiei inainte de a primi aceasta suma de bani. Daca nu, aceasta suma nu va fi folosita intr-un mod bun pentru dezvoltarea Romaniei", a subliniat Quinton Quayle. Ambasadorul britanic a apreciat progresele facute in lupta impotriva coruptiei de catre Executivul de la Bucuresti, existand deja "vedete" in vizorul Justitiei, dar a reiterat faptul ca pana in acest moment "nu prea sunt cazuri de mari corupti, de pesti mari sau de crocodili". "Deci asteptam rezultate mai concrete", a adaugat Quayle.

Integrarea merge ca nationala

In ceea ce priveste sansele Romaniei de integrare la termen, Quayle a comparat Guvernul roman cu o echipa de fotbal care trebuie sa fie unita pentru a evita riscul unui autogol, adica al amanarii aderarii la Uniunea Europeana cu un an.

"Eu raman optimist in ceea ce priveste data aderarii Romaniei. Sper ca acest lucru se va intampla in 2007. Exista, totusi, riscul unui autogol daca nu veti juca impreuna ca o echipa unita", a subliniat el, adaugand ca raportul Comisiei Europene de la 25 octombrie este "un gol marcat de Guvernul roman."
Declaratia urmatoare a ambasadorului e, fie o mostra de ironie britanica, fie dovada unei lipse de pricepere fotbalistica, insa ultima varianta e putin probabila pentru un diplomat ce vine din tara ce a inventat sportul rege. "Romania are o echipa buna atat in fotbal, cat si in procesul de integrare europeana", a spus Quayle, desi nationala romana merge prost in ultima vreme.

Pe de alta parte, faptul ca tine cu formatia britanica West Bromwich Albion, poate sa denote si o ignoranta in privinta acestui sport, pentru ca WBA e pe loc retrogradabil in Anglia, cu doar doua victorii din 12 meciuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.