Politica 8 Mai 2012 09:28
Fostul premier Emil Boc a dat, luni, zece sfaturi pentru Guvernul Ponta printre ele numarandu-se unele legate de cresterea economica, de deficitul bugetar si de rata inflatiei.

"Sper ca acest guvern care se instaleaza astazi (luni, n.r.), daca va primi votul Parlamentului, sa lase in luna decembrie cel putin urmatoarele lucruri, ca o mostenire pentru anul 2013. In primul rand, sa aiba o crestere economica la fel cum o lasam noi, de 2,5% pentru anul 2011. Sa aiba cel putin atata in 2012", a declarat Boc.

Fostul prim-ministru a recomandat si ca deficitul bugetar sa fie de 1,9 la suta, iar datoria publica sa fie printre cele mai scazute din Uniunea Europeana, "exact cum este astazi in Romania".

A patra recomandare se refera la pastrarea ratei inflatiei la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani, informeaza MEDIAFAX.

"Cinci: sa aiba cursul euro-leu echilibrat, asa cum l-am lasat cand am plecat de la guvernare, nu asa cum este astazi, cand leul parca este fugarit de euro, din cauza noii guvernari care se anunta la orizont", a mai spus Boc.

In al saselea rand, fostul premier a recomandat ca Ministerul Finantelor sa aiba buffer cinci miliarde de euro, asa cum este in momentul de fata. "Sa lase zece reforme structurale, asa cum am facut noi, si care au restabilit mecanismele de referinta ale tarii", a explicat Emil Boc.

A saptea recomandare se refera la dezvoltarea mediului de afaceri astfel incat Romania sa aiba in continuare, la sfarsitul mandatului acestui guvern, cel mai mare procentaj din PIB alocat investitiilor din Uniunea Europeana. "Subliniez: cat timp am fost la guvernare, Romania a avut cel mai mare procent din produsul intern brut alocat investitiilor. De aceea a fost posibil, in anii acestia cand au fost si restructurari bugetare, dar am avut si 125 kilometri de autostrada terminati si cel mai mare procent din PIB din Uniunea Europeana alocat investitiilor”, a detaliat Boc.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

In al optulea rand, el a sfatuit Guvernul Ponta sa reintregeasca salariile bugetarilor, spunand ca Executivul pe care l-a condus a creat toate conditiile economice, politice si sociale ca aceste reintregiri sa se faca. [PDL: Guvernul Ponta trebuie sa majoreze salariile bugetariile cu 16%, nu 8%]

"Al noualea lucru: sa atraga cei sase miliarde de euro din fondurile europene, exact asa cum au fost programati in buget si cum erau prevazuti anul acesta sa se faca”, a declarat Boc.

Al zecelea sfat al fostului premier se refera la pastrarea credibilitatii internationale a Romaniei din punct de vedere economic, "asa cum o are astazi". Declaratiile au fost facute pe holurile Parlamentului in timpul desfasurarii votului de investire a Guvernului Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.