Politica 6 Mai 2012 12:29
Senatorul UDMR Marko Bela sustine ca este "cam greu" pentru Uniune sa sustina un guvern care promite, ca prima masura, anularea unei HG privind drepturile minoritatilor, afirmand ca "ar fi o premiera foarte trista si foarte periculoasa in Romania sa se anuleze un drept deja dobandit".

"Sustinerea Guvernului este o decizie a grupurilor parlamentare. Probabil ca inainte de vot, luni, o sa mai avem o sedinta cu grupurile parlamentare si acolo sa finalizam pozitia noastra. Dar este cam greu sa votezi un guvern care iti promite, ca prima masura, de exemplu, anularea unei Hotarari de Guvern privind drepturile minoritatilor", a declarat, intr-o conferinta de presa, la Deva, senatorul UDMR Marko Bela, citat de MEDIAFAX.

El a adaugat ca in cazul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, Guvernul a respectat Legea Invatamantului, care prevede ca in Romania exista trei institutii de invatamant superior multiculturale: Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj, Universitatea de Arta si UMF, ambele din Targu Mures.

"Am mari regrete ca s-au trezit atat de mari respingeri si impotriviri fata de o solicitare justa si legala, ca si in cazul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures sa se aplice acele dispozitii ale legii care ar conferi atributii decizionale acelor cadre didactice care predau in limba maghiara. Atat si nimic mai mult", a spus Marko.

El a explicat ca Guvernul nu a facut altceva, prin acea hotarare, decat a impus aplicarea legii. "Eu consider ca responsabilitatea respectarii drepturilor minoritatilor, cele constitutionale si cele legale, revine, cu tot respectul, nu Senatului unei universitati, ci guvernantilor, Guvernului si institutiilor statului. Guvernul trebuie sa vegheze asupra respectarii legii in orice domeniu, inclusiv in domeniul drepturilor minoritatilor", a afirmat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.