Liderii UDMR au solicitat, la reuniunea conducerii Coalitiei, ca solicitarea PC privind reprezentarea obligatorie a minoritatii romane in Consiliile locale sa se realizeze pe cale de reciprocitate si pentru celelalte minoritati.

Prin urmare, atat romanii care sunt minoritari intr-o localitate, cat si alte minoritati, inclusiv UDMR, vor fi reprezentanti de drept in Consiliile locale.

Potrivit unor informatii din Coalitie, reprezentantii UDMR au conditionat votarea legii in care este introdus amendamentul PC de aceasta reciprocitate. In acest sens, in lista de amendamente pe care UDMR a realizat-o pentru a armoniza legea privind statutul minoritatilor cu observatiile Comisiei de la Venetia a fost introdus un text care prevede aceasta reprezentare. "In unitatile administrativ-teritoriale in care o comunitate romana sau o minoritate nationala recunoscuta de lege nu obtine un mandat de consilier local, partidului sau organizatiei minoritatii respective care a primit cel mai mare numar de voturi i se va atribui un mandat, daca obtine cel putin 3% din numarul total de voturi valabil exprimate in unitatea administrativ-teritoriala, in conditiile legii electorale", spune amendamentul.

Autorii amendamentelor, deputatii Marton Arpad si Varga Attila, aduc ca argument garantarea reprezentativitatii pentru toate comunitatile numeric minoritare pe plan local. De altfel, mai multe voci din UDMR sustin ca e binevenita o reformulare a textului propus de PC in ambele directii, intrucat asa va fi asigurata o mai buna reprezentare a Uniunii in diferite localitati din judetele Bistrita, Alba, Hunedoara, Alba sau Timis sau chiar in sectoarele municipiului Bucuresti. Un alt amendament dintre cele elaborate de UDMR prevede ca, la infiintarea sau desfiintarea functionarii scolilor in limba materna a minoritatilor, ca si la stabilirea programei vor fi consultati in mod obligatoriu reprezentantii minoritatii nationale respective.

Orice masura in domeniu va avea nevoie, de asemenea, de acordul Consiliului National al Autonomiei Culturale a minoritatii in cauza. Pentru a raspunde criticilor aduse de catre Comisia de la Venetia referitoare la limitarea numarului de minoritati, UDMR a propus un text care stipuleaza ca: "Prin lege organica, Parlamentul Romaniei poate completa lista minoritatilor nationale, la solicitarea persoanelor apartinatoare acelei comunitati".

Amendamentele UDMR au fost trimise presedintilor partidelor din Coalitie, liderilor grupurilor parlamentare si comisiilor de specialitate.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.