Presedintele PSD a tinut ieri sa-l asigure pe seful PC ca partidul sau nu se va rupe. Dan Voiculescu a vorbit, acum doua zile, de ruperea PSD in doua partide, unul de stanga, al lui Iliescu, si unul de centru, al lui Geoana.

Seful conservatorilor a spus ca ar putea aparea si un al treilea, al "capitalistilor" pesedisti, oameni care au gandit liberal si cu care ar putea colabora.
Sperantele lui Voiculescu sunt insa spulberate de Geoana. "PSD a depasit momentul greu de dupa Congres, am ramas uniti, ramanem uniti si ne pregatim pentru viitoarea guvernare", i-a transmis seful PSD. Care nu s-a abtinut sa nu trimita si niste sageti catre presedintele conservator. "Ce ideologie are PC?", s-a intrebat Geoana, o intrebare pertinenta adresata sefului unui partid ce pana de curand a fost umanist social-liberal.

"Liderii de partid ar trebui sa se ocupe de propriile formatiuni, iar eu cred ca la PC, PNL si chiar la PD sunt destule probleme", a amendat presedintele PSD declaratiile lui Voiculescu.

Iliescu, plusuri si minusuri

Pe de alta parte, Geoana a recunoscut ca recuperarea lui Ion Iliescu a fost justificata de un calcul politic. Pastrarea lui Iliescu in PSD este un lucru pozitiv, iar in PSD este loc si pentru personalitati cu mai multa experienta si pentru valul mai nou de lideri, a spus presedintele PSD.

"Pentru partid, pastrarea in randurile noastre a unui om cu experienta domnului Iliescu este un lucru pozitiv. Fiecare dintre noi avem si plusuri si minusuri, si eu, si domnul Iliescu (…), iar acestea se contabilizeaza intr-un fel sau in altul in preferintele electoratului", a calculat Geoana.

Pe de alta parte, Geoana a admis ca in PSD exista sensibilitati si nuante ideologice pe spectrul de stanga, de la stanga traditionala pana la zona de centru-stanga, dar acest lucru este firesc pentru un partid mare. Amintind ca partidul pe care il conduce a trecut prin experiente dureroase in decursul anilor '90, Geoana a apreciat ca sunt foarte multi cei care si-ar dori ca partidul sa se destrame, "sa se rupa in bucatele", mai la centru, la stanga sau la dreapta.

"Este foarte important ca singurul partid al social-democratiei romanesti sa ramana unit, pentru ca un PSD fragmentat ar reprezenta si o vulnerabilitate mai mare pentru democratia romaneasca", crede Mircea Geoana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.