Reprezentantii PNL si cei ai PD din CNC-ul Aliantei au stabilit constituirea unor echipe care sa aduca la un numitor comun punctele de vedere divergente asupra catorva proiecte de lege.

Este vorba despre legea lustratiei, cea a referendumului, precum si cea privind interzicerea migratiei politice. De asemenea, purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu (foto), a spus ca o alta problema in cadrul discutiilor a fost cea referitoare la Registrul Comertului. Potrivit acestuia, PNL doreste trecerea Registrului Comertului in subordinea Curtii de Conturi sau sa fie concesionat catre unitati private, in timp ce reprezentantii PD doresc mentinerea acestuia in subordinea Ministerului Justitiei. La randul sau, liderul PD, Emil Boc, a spus ca aceasta formatiune politica sustine mentinerea Registrului Comertului la Ministerul Justitiei, de vreme ce aceasta institutie este coordonator de capitol privind dreptul societatilor comerciale, iar Guvernul nu ar mai putea garanta aplicarea acquis-ului in materie.

In ceea ce priveste interzicerea migratiei politice, PD sustine limitarea acestui fenomen la nivel de consilieri locali si judeteni, dar si la nivelul primarilor, spre deosebire de PNL, care nu este de acord ca aceasta masura sa fie extinsa si asupra edililor. PD doreste ca primarii si consilierii locali si judeteni care parasesc partidul pe listele caruia a fost ales sa-si piarda si mandatul.

Legea lustratiei, un alt punct de pe ordinea de zi a sedintei, este acceptata in principiu de catre reprezentantii PD, care au solicitat insa, deocamdata, sa le fie lasat ragaz pentru a studia proiectul de lege avansat de PNL, aflat, de altfel, de mai bine de sase luni in casetele parlamentarilor ca initiativa legislativa.

Legea referendumului, trimisa Parlamentului spre reexaminare de catre seful statului, starneste si ea divergente in Alianta.

Unii participanti la sedinta au spus ca PNL nu doreste ca referendumul sa fie organizat odata cu alte campanii, in timp ce PD, invocand considerente financiare, sustine ca ar trebui organizat in acelasi timp cu alte campanii.

Pe de alta parte insa, liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a spus ca in CNC-ul Aliantei s-a decis ca trebuie sustinuta propunerea lui Traian Basescu privind marirea ariei de domenii asupra carora presedintele poate organiza referendum.

De altfel, si Emil Boc a spus ca, in conditiile in care nu s-ar da curs acestei solicitari, ar fi impotriva Constitutiei, care nu interzice explicit acest lucru.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.