Eckstein critica "smecheriile" partenerilor de coalitie

Pentru ca proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale sa fie aprobat in forma adoptata de Guvern, UDMR face presiuni asupra partenerilor de guvernare. Demersul se justifica in conditiile in care democratii dau tot mai mult de inteles ca nu mai vor sa respecte intelegerea si incurajeaza liderii din teritoriu sa conteste legea minoritatilor.

Dupa ce saptamana trecuta senatorul Puskas Balint avertiza ca UDMR nu are incredere in partenerii de guvernare, ieri a venit randul colegului sau Eckstein Kovacs Peter, sa ameninte ca Uniunea va iesi de la guvernare daca legea minoritatilor nu va trece de Camera Deputatilor. "Nu putem accepta smecherii de genul celor facute la Senat, cand o parte a senatorilor Coalitiei nu si-au exercitat dreptul de vot si au dus la respingerea proiectului. Ori trece legea, ori vom regandi pozitia noastra fata de Coalitie", a declarat ieri Eckstein. El a cerut liderilor partidelor coalitiei de la guvernare sa ia masuri de impunere a disciplinei in randul parlamentarilor, pentru a nu se mai inregistra situatia din Senat. "Coalitia poate sa-si struneasca deputatii. Nici PNL, nici PD nu au cum sa renege un proiect al Guvernului", a mai spus senatorul UDMR.

Deputatul Antal Arpad Andras este si mai radical si cere Guvernului sa isi asume raspunderea pentru proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale, altfel fiind sanse mici ca acesta sa fie adoptat.

In opinia sa, asumarea raspunderii pentru aceasta lege de catre Guvern "ar fi un semnal foarte clar ca aceasta coalitie functioneaza" si ca partenerii UDMR isi respecta promisiunea. El nu este de acord ca Uniunea sa conditioneze adoptarea acestei legi cu votul pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. "Nu sunt de acord cu santajul politic. Ori avem o coalitie guvernamentala, ori trebuie gasita o alta solutie", a afirmat Antal.

Reactia liderilor UDMR vine dupa ce organizatii si asociatii romanesti din Harghita si Covasna au trimis, la inceputul acestei luni, un memoriu presedintelui tarii, Camerei Deputatilor si liderilor principalelor partide, in care se arata ca proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale contravine flagrant Constitutiei Romaniei si dreptului international. Printre semnatari se afla si liderii organizatiilor judetene Covasna ale PD, PNL si PC. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ieri ca proiectul de lege privind statutul minoritatilor, in forma in care a fost aprobat de Guvern, este "excesiv" si vizeaza infiintarea unor institutii "anticonstitutionale".

Diaconescu a apreciat ca in proiectul de lege exista principii si concepte interesante, dar ca exista si mecanisme si institutii care trebuie create pe baza acestei legi si care sunt "anticonstitutionale", intrand in coliziune juridica cu acte deja existente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.