Surse din Cotroceni ne-au declarat ca, desi nu mai e angajata, Udrea este „o prezenta vie, zilnica“ in Palat. Ea „serveste“ in continuare, am fost incredintati la Cancelarie. Nedumerirea e legata de calitatea in care intra Elena Udrea in Cotroceni, activitatea pe care ea o desfasoara in serviciul sefului statului.

Introducerea votului uninominal, parte a reformarii clasei politice, idee lansata de presedintele Traian Basescu, a fost sustinuta de reprezentantii societatii civile si ai mediului academic. Ei au pledat insa pentru cealalta idee a sefului statului, trecerea la sistemul parlamentar unicameral.

Reprezentantii societatii civile si cei ai mediului academic l-au contrazis pe seful statului in privinta utilitatii unui sistem parlamentar unicameral. Conform presedintelui Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, cei mai multi dintre ei au sustinut in dialogul cu seful statului mentinerea sistemului parlamentar bicameral. La finalul intrevederii cu seful statului, liderul Pro Democratia a aratat ca univer-sitarii si reprezentantii fiecarei organizatii si-au exprimat punctul de vedere, accentul cazind pe problema restructurarii Parlamentului. "In aceasta privinta, a predominat tendinta mentinerii sistemului bica-meral", a mentionat Pirvulescu.

Doi ani de discutii

Totodata, Traian Basescu a mai discutat cu reprezentantii societatii civile si ai mediului academic despre reforma legislatiei privind partidele politice, finantarea acestora si sistemul electoral.

Pirvulescu a mentionat ca, in functie de concluziile pe care presedintele le va trage in urma acestei intilniri, reprezentantii societatii civile si ai mediului academic vor continua dezbaterile pe aceste teme, urmind sa formeze grupuri de lucru specializate, care sa se ocupe de mai multe aspecte, precum reforma partidelor politice, a sistemului electoral si cresterea eficientei Parlamentului. In opinia sa, consultarile pentru re-formarea clasei politice ar putea dura pina la doi ani.

La discutii, Basescu le-a expus partenerilor de dialog punctul sau de vedere referitor la reforma clasei politice si le-a expus invitatilor sai concluziile consultarilor pe care le-a avut cu reprezentantii partidelor politice pe aceeasi tema. Presedintele Pro Democratia a mentionat ca mai multi universitari si lideri ai societatii civile au prezentat formule legate de votul uninominal.

Vot nominal in parlament

Au existat pledoarii pentru votul nominal in Parlament si pentru reducerea numarului de parlamentari. Seful statului a avut ocazia sa auda si nemultumiri fata de eficienta Parlamentului, profesorii de drept constitutional fiind de acord ca presedintele ar trebui sa aiba dreptul de a organiza un referendum pe orice tema, si nu doar in anumite cazuri stabilite prin lege.

Elena Udrea merge mai departe la Cotroceni

Dupa incheierea consultarilor, a putut fi vazuta, in curtea Palatului Cotroceni, fosta sefa a Cancelariei Prezidentiale, Elena Udrea. Cu toate ca a demisionat de doua saptamini din functie, Udrea iesea din sediul Administratiei Prezidentiale.

Surse din Cotroceni ne-au declarat ca, desi nu mai e angajata, Udrea este "o prezenta vie, zilnica" in Palat. Ea "serveste" in continuare, am fost incredintati la Cancelarie. Nedumerirea e legata de calitatea in care intra Elena Udrea in Cotroceni, activitatea pe care ea o desfasoara in serviciul sefului statului. De cind a plecat, Udrea nu mai beneficiaza de limuzina cu girofar si sirena - masina revenindu-i unui consilier prezidential care a dispus sa fie date jos cele doua sisteme - dar intra in Palat cu propriu-i Mercedes negru. Se pare ca uneori ar fi folosit si o masina de serviciu a Cotrocenilor. Desi presei acreditate i se impun restrictii drastice de circulatie pina si pe aleile Palatului, accesul Elenei Udrea in corpul de cladire in care isi are biroul Basescu ramine un mister.

Basescu lauda Guvernul, nu pe premier

Basescu l-a atentionat joi seara, cu ocazia investiturii, pe noul ministru al Educatiei ca intra intr-o echipa guvernamentala performanta si, de aceea, are obligatia sa faca performanta alaturi de aceasta echipa. "As face o mentiune - sa nu fie gresit inteleasa aceasta afirmatie a mea - tot timpul am vorbit despre un Guvern al Romaniei performant si nu am clasificat vreodata prim-ministrii pe care i-a avut Romania din 1990 incoace. Vorbesc de cel mai performant guvern ca echipa", a explicat seful statului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.