Finul liderului PD, Emil Boc, partener de afaceri cu liberalul Dinu Patriciu, avere de miliarde si actiuni in valoare de sute de milioane. Ce-si mai pot dori clujenii de la noul prefect al judetului, Alin Tise, numit ieri de guvern in aceasta functie? O data cu aceasta numire, lantul partenerilor de afaceri ai lui Dinu Patriciu mai adauga o zala ce demonstreaza ca in Romania banii nu tin cont de culoarea politica.

Vicepresedintele PD Cluj-Napoca, Alin Tise, a fost numit ieri de guvern in functia de prefect al judetului Cluj. Acest post a ramas vacant dupa ce, miercuri, executivul a aprobat eliberarea din functie a vechiului prefect, Mihail Hardau, nominalizat pentru functia de ministru al educatiei si cercetarii. Anterior numirii in functie, democratul Alin Tise a declarat ca aceasta nominalizare a sa pentru postul de prefect este o mare onoare, dar si o mare responsabilitate. Acesta a adaugat ca, in cazul in care va fi confirmat in functie, isi va desfasura activitatea numai pentru cetateni si in sprijinul lor.

"Prefectura isi va desfasura activitatea pe principiile legalitatii, respectarii si aplicarii legii, impartialitatii, obiectivitatii, eficientei si transparentei, pentru cetatean si in sprijinul sau. Cred ca procesul descentralizarii administratiei publice este ireversibil si va duce la cresterea bunastarii locuitorilor judetului Cluj", a spus Tise, citat de Mediafax. Alegerea lui Alin Tise pentru functia de prefect nu este intamplatoare, acesta fiind finul presedintelui PD, Emil Boc.

Un prefect miliardar

Actiuni la Rompetrol, cinci apartamente, o casa de locuit si doua autoturisme. Asa se poate rezuma averea de cateva miliarde de lei a noului prefect al judetului Cluj. Conform declaratiei sale de avere din mai 2005, Alin Tise detine peste 6.000 de metri patrati de teren intravilan, patru apartamente in Cluj, o casa si un apartament in Hunedoara.

Democratul a acumulat, incepand cu anul 2004, cateva sute de milioane de lei din vanzarea de actiuni, fiind si unul din actionarii Rompetrol. Actiunile vandute in perioada 2004-2005 de fostul vicepresedinte al PD Cluj-Napoca insumeaza 1.335.837.900 de lei vechi (133.583 RON). In ceea ce priveste actiunile detinute de acesta, Tise se poate lauda cu 300.000 de actiuni la Rompetrol, actiuni la SC Broker SA in valoare de 238 milioane de lei vechi si parti sociale la SC Cons Financiar SRL in valoare de un milion de lei vechi. Doar din avocatura, Tise a castigat anul trecut peste doua miliarde de lei.

Noul prefect al Clujului conduce un VW Passat si un Peugeot 307, iar averea lui este estimata la cateva miliarde de lei, fiind in topul celor mai bogati consilieri locali ai municipiului Cluj-Napoca. Creditele noului prefect sunt in suma de 55.000 de euro si 23.900 de dolari. In declaratia de avere, prefectul democrat a trecut si darul de nunta primit de la nasul sau de cununie, presedintele PD, Emil Boc, care s-a ridicat la 950 milioane de lei vechi.

Nevoit sa renunte la avocatura

Alin Tise este membru PD din 2001, ocupand functia de vicepresedinte al filialei municipiului Cluj-Napoca, iar din 2004 este consilier local. Absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, finul liderului PD este din 1998 avocat al Baroului Cluj si s-a ocupat, in calitate de jurist, de vanzarea spatiilor comerciale ale Primariei Cluj-Napoca in timpul mandatului de consilier. Pentru a putea fi prefect de Cluj, Tise va trebui sa renunte la avocatura, iar singura profesie pe care o poate practica acesta in calitate de prefect este aceea de profesor universitar, cum a fost cazul lui Mihail Hardau. Locul noului prefect de Cluj in Consiliul local va fi ocupat de Adrian Gurzau, urmatorul pe lista de candidaturi la alegerile locale din iunie 2004. Gurzau l-a inlocuit timp de trei luni si pe Emil Boc in Camera Deputatilor, dupa ce acesta castigase in iunie fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.