Fata de intentia declarata a premierului Tariceanu de a instala noii prefecti pina la 31 decembrie 2004 exista deja o derogare - termenul-limita a fost impins pina pe 10 ianuarie. In prezent, putin peste jumatate din prefecturi sint conduse de interimari, titularii de la PSD demisionind inca de anul trecut.
Presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, a anuntat ieri ca, in cadrul Aliantei D.A., in preajma alegerilor generale de anul trecut, s-a stabilit un algoritm clar pentru ocuparea posturilor de prefect si subprefect. Conform acestuia, in cazul in care presedintia Consiliului Judetean este asigurata de un membru al uneia dintre formatiunile componente, postul de prefect ii va reveni celeilalte. Cum socoteala de-acasa nu s-a potrivit cu aceea de la urne, problema numirii prefectilor s-a complicat o data cu cooptarea la guvernare a UDMR si PUR, cele doua formatiuni emitind, la rindul lor, pretentii.

Solicitarile UDMR

Senatorul Gyorgy Frunda, presedinte al Consiliului Reprezentantilor Unionali ai UDMR, a anuntat ieri ca Uniunea doreste 11 posturi la virful administratiei locale. Astfel, sint solicitate partenerilor de guvernare posturile de prefect in judetele Bistrita-Nasaud, Maramures, Arad si Covasna si cele de subprefect din judetele Mures, Harghita, Bihor, Brasov, Hunedoara, Satu Mare si Salaj. In plus, UDMR vrea reprezentare proportionala a maghiarilor in posturile de conducere ale institutiilor din judetul Mures. "Daca in judet sint 40% unguri, atunci atita sa ne revina din posturile de conducere ale institutiilor descentralizate din judet", a spus Frunda.
In Mures, a mai explicat acesta, Uniunea vizeaza conducerea urmatoarelor institutii descentralizate: Sanatate, Invatamint, Garda Financiara si alte organe de control.

Scandal politic in Covasna

Alianta PNL-PD si PUR Covasna nu renunta la ideea promovarii unui prefect de alta culoare politica decit cea a UDMR. Dupa ce saptamina trecuta au amenintat cu dizolvarea filialelor daca guvernul va numi un prefect UDMR in judet, presedintii celor trei formatiuni politice au reluat ieri, intr-o conferinta de presa, ideea arogantei UDMR care, spun acestia, a acceptat participarea la guvernare cu conditia obtinerii postului de prefect in Covasna. Gheorghe Baciu, presedintele PD Covasna, a mentionat ca prefera alegerile anticipate decit sa vada un prefect UDMR. Presedintii filialelor PNL, PD si PUR s-au plins ca liderii nationali trec cu usurinta peste optiunile electoratului si interesele locale ale propriilor partide, de dragul stabilitatii politice oferite de participarea UDMR la guvernare.

Ioan Balan, presedintele PNL Covasna, ne-a declarat ca aceasta "stabilitate" este una impusa de la centru, fara nici o legatura cu realitatile locale si practicile democratiei. "Foarte multi dintre oamenii politici de la Bucuresti nu cunosc realitatile zonei, spun ca noi exageram, dar de fapt ei nu-si vad decit propriul interes, cel de a ramine la putere", a spus presedintele liberal. Horia Munteanu, presedintele PUR Covasna, a apreciat si el ca UDMR exagereaza solicitind postul de prefect al judetului, pentru ca, la nivel national, Uniunea a obtinut un scor electoral de doar 6%, dar are pretentii de 17%.
Liderii celor trei partide din Covasna au expediat ieri o scrisoare premierului Calin Popescu-Tariceanu, presedintelui Traian Basescu si conducerilor partidelor impotriva numirii unui prefect UDMR. Astazi, cei trei lideri asteapta sa fie primiti la Bucuresti pentru discutii privind numirea prefectului de Covasna.
De cealalta parte, UDMR Covasna sustine numirea in functia de prefect a judetului a unui reprezentant al platformei crestin-democrate din Uniune, Gyorgy Ervin, director de retea la Romanian Cable System Sfintu Gheorghe.

Oltenii - cu prefect maghiar

Judetul Olt, in care traiesc numai vreo zece familii de maghiari, s-ar putea pricopsi cu un prefect din partea UDMR, in persoana fostului fotbalist si arbitru Zoltan Erdei, au declarat surse din cadrul Aliantei, care doresc sa isi pastreze anonimatul. Conform acestora, UDMR ar fi primit postul de prefect al judetului Olt, la masa tratativelor, dar se pare ca decizia a fost contestata vehement de liderii judeteni ai PNL si PD, care au considerat inadmisibila o asemenea posibilitate. Mai mult decit atit, copresedintii Aliantei din Olt au semnat un protocol prin care PD se angajeaza sa nu revendice postul de prefect, lasind astfel presedintelui organizatiei judetene PNL, Ioan Ciugulea, lupta cu UDMR. Fost subprefect de Olt, Zoltan Erdei este un prosper om de afaceri, director al unei firme de constructii. Pina acum citeva saptamini, Erdei a fost membru PRM.

Mehedinti, judet cu prefect din Underground

Vicepresedintele PD Mehedinti, Ion Mitu, se pare ca are cele mai mari sanse pentru a deveni viitorul prefect al judetului. In virsta de 38 de ani, Mitu este cunoscut in zona ca patron al discotecii Underground, loc despre care se zvoneste ca ar fi frecventat de copii de bani gata, dar si de consumatori de droguri.

Caras-Severin, pe mina unui medic stomatolog

Surse din cadrul Aliantei dau ca sigura numirea presedintelui PNL Caras-Severin, Gavril Soran, in functia de prefect al judetului.
Medic stomatolog, Soran are o avere considerabila, formata din mai multe proprietati. In urma cu doi ani, cind se afla la conducerea Spitalului Judetean, Gavril Soran a fost suspectat ca a acordat firmei conduse de fratele sau mai multe lucrari de reabilitare a cladirii unitatii sanitare.

Incep negocierile la Bucuresti

Chiar daca nu la fel de complicata, nici situatia de la Bucuresti nu este foarte clara. Liderul PD Emil Boc a declarat tot ieri, invocind protocolul Aliantei, ca postul de prefect al Capitalei ar trebui sa revina PNL. Boc a argumentat spunind ca, in Bucuresti, postul de presedinte al Consiliului General este asigurat de Mioara Mantale, membra a PD, ceea ce ar presupune ca prefectura sa revina liberalilor. Liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, nu este de acord cu aceasta constructie, explicind ca functia de presedinte al Consiliului General nu poate fi asimilata cu aceea de presedinte al Consiliului Judetean, mai ales ca presedintele CGMB nu are un mandat de patru ani, ci este ales periodic de catre consilierii generali. Orban ne-a declarat ca discutiile privind Prefectura Capitalei vor incepe astazi intre liderii formatiunilor la guvernare.

Cancelarul zburator

Numirea lui Aleodor Frincu in functia de sef al Cancelariei prim-ministrului a produs mare bucurie in rindul celor care lucreaza in aviatie, au relatat surse din cadrul Federatiei Aeronautice Romane. Aleodor Frincu este cunoscut drept un mare sustinator al aviatiei, fiind unul dintre artizanii machetei avionului "Vlaicu II". In vara acestui an, pilotat de un profesionist, "Vlaicu II" va incerca sa traverseze Carpatii. Intr-o incercare similara, in 1913, marele pilot roman si-a pierdut viata. (A.M.P.)

Incep dezertarile baronilor locali

Fostul prefect de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu, si-a dat demisia din PSD folosind un pretext de tot risul
Fostul prefect de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu, a parasit si Partidul Social Democrat dupa ce, in urma cu trei luni, a renuntat la conducerea judetului. Surse din cadrul PSD Hunedoara au confirmat demisia lui Serafinceanu, care a trimis in acest sens o scrisoare prin fax, la sediul organizatiei judetene din Deva.

Presedintele interimar al PSD Hunedoara, Victor Vaida, aflat in concediu la Herculane, nu a putut fi contactat pentru a comenta plecarea din partid a fostului prefect, care ocupa si functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean. In scrisoarea trimisa partidului, Serafinceanu isi motiveaza gestul prin incompatibilitatea dintre statutul de membru al asociatiei umanitare "Sfinta Maria" si calitatea de membru al vreunui partid politic. Nici Aurelian Serafinceanu nu a putut fi contactat pentru a prezenta pe larg motivele demisiei. Presedintele executiv al PSD Hunedoara, Laurentiu Nistor, considera ca fostul prefect s-a jucat de-a partidul. "Nu sint curios de motivele pentru care a plecat Serafinceanu din PSD, ci mai degraba de partidul la care se va inscrie. Motivatia pe care o invoca este incorecta pentru ca el a fost si inainte presedintele Fundatiei "Sfinta Maria" si membru PSD, iar acest lucru nu l-a deranjat pina acum", a declarat Nistor.

Baron local, desi nu recunoaste

Fostul prefect al judetului Hunedoara, Aurelian Serafinceanu, este unul dintre cei mai bogati oameni din Valea Jiului. El a reusit sa acapareze, singur sau prin interpusi, cam toate afacerile importante si banoase din zona, constituind o retea de firme conduse de oameni de incredere. Vilele detinute, precum si masinile scumpe intregesc imaginea de potentat sau, mai bine zis, de baron local, cu toate ca Aurelian Serafinceanu a fost intotdeauna deranjat de acest apelativ. Si in perioada in care a fost prefect, el si-a condus din umbra afacerile.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.