In urma summit-ului ce a avut loc in la inceputul saptamanii, presedintele Traian Basescu a facut declaratii.

"As vrea sa stiti contrar unor informatii, ca la Bruxelles nu s-a semnat nimic. Ce s-a facut a fost o negociere intre liderii polticii in incercarea de a mentine principalul obiectiv al masurilor ce trebuie luate si, in acelasi timp, de a raspunde intr-un mod mai mare sau mai mic comandamentelor fiecarui stat membru.

As spune ca forma la care a fost adus Tratatul la ultimul summit reprezinta un compromis care mentine ideea ca nimeni nu mai poate asigura bunastarea propriului popor din imprumuturi", a declarat presedintele Romaniei.

Puterea si Opozitia trebuie sa fie responsabile pentru adoptarea tratatului

"Cred ca este un moment in care politicienii, cel putin pe aceasta tema, trebuie sa puna jos armele bataliei si sa vada ce optiune au pentru Romania in anii urmatori, iar puterea si opozitia trebuie sa fie responsabila: mergem inainte cu Uniunea Europeana, prin adoptarea Tratatului, sau sa nu mergem pe aceasta optiune?.

Reiterez apelul meu la toata clasa politica: Optiunea mea este sa mergem inainte cu Europa. Numai asa putem face fata proceselor de globalizare. Suntem in fata unei optiuni fundamentale, iar marea intrebare este ce le lasam copiilor nostri? O casa sau o datorie.Daca decidem sa le lasam o datorie mergem inainte ca pana in 1989. Daca decidem sa le lasam o casa mergem inainte alaturi de cele 24 de state".

In alta ordine de idei, seful statului a declarat: "In raport cu ce s-a stabilit la Bruxelles azi-noapte, Romania este intr-un avans de circa 2 ani, avem premize sa ne incadram foarte rapid in toti parametri pe care noul tratat ii implica si putem fi una dintre tarile care si-a pregatit platforma de crestere in noile conditii economice".

Basescu recomanda ca Romania sa adopte acest tratat

"Recomandarea mea este sa adoptam acest tratat. Pentru ca odata ce facem asta trebuie sa se schimbe modul de a face politica nu doar la noi, ci si UE, nimeni nu va mai putea pacali pe nimeni ca pot lua anumite masuri bugetare. Demagogia politica, a partidelor in general, a fost puternic sustinuta din banii din privatizari pana in 2008. De atunci toate demagogiile s-au acoperit cu banii din imprumuturi", a mai spus Basescu. Citeste si Basescu: Noul tratat trebuie adoptat prin Constitutie, pana la finele lui 2013

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

El a mai precizat ca tratatul introduce un arbitru necrutator, iar sanctiunile sunt de 0,1% din PIB. "Pentru Romania o simpla demagogie a politicenilor costa 130 de milioane de euro. Deficitul structural trebuie sa fie de minus 0,5% maxim. Tinta noastra pentru 2012 este atingerea unui deficit structural de 0,7%".

"Nu avem de unde sa taiem, sa dam bani"

Intrebat de jurnalisti daca salariile si pensiilor vor fi majorate, presedinte a raspuns: “Nu ma puneti sa comentez declaratiile pe care le fac politicienii din partide. Eu sunt unul dintre cei care si-a calcat cel mai greu pe inima cand a anuntat romanilor masurile care s-au luat. Fac un apel la realism al politicienilor: stiu ca foarte multi dintre cei aflati la guvernare au sentimentul ca si-au sacrificat voturile, eu le confirm ca DA, si le-au sacrificat pentru ca nu au explicat suficient, dar le-au sacrificat pentru tara. Sa ramana pe aceasta pozitie, Romania e pe un echilibru fragil”.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

“Nu presedintele va poate spune daca Romania este pregatita sa majoreze veniturile romanilor. Cei care faceau ieri declaratii sa va spuna de unde, Parlamentul va aproba sa se dea. Eu nu am identificat din buget un loc din care sa taiem, sa dam bani”, a mai precizat Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.