Mircea Geoana a prezentat ieri presei cea mai mare realizare a sa de cand a preluat conducerea partidului: o poza de familie cu Biroul Permanent PSD. Din fotografia pe care Geoana intentioneaza sa o aseze la loc de cinste in toate sediile de organizatii nu lipsesc nici Ion Iliescu sau Dan Ioan Popescu, ultimul prezent ieri pentru prima oara la intalnirea forului de conducere central al partidului. Curatarea partidului de corupti sau de persoanele cu imaginea compromisa mai are de asteptat, pentru ca deocamdata Geoana este prea bucuros de adunarea tuturor membrilor de vaza ai partidului in jurul sau, macar in fotografie.

Din imagine au lipsit numai Ioan Rus si Viorel Hrebenciuc, dar totusi poza l-a multumit pe Mircea Geoana, pentru ca a reusit sa-i prinda macar pe Ion Iliescu si pe Dan Ioan Popescu, pasari rare pe la sediul din Kiseleff dupa congresul din aprilie.

Acest tablou care vrea sa dovedeasca, potrivit propriei declaratii a lui Geoana, ca este "un om de echipa", nu inseamna ca tablourile mai vechi cu Ion Iliescu sau Adrian Nastase vor fi indepartate din sedii. Ba, in spirit inovator, Geoana vrea sa adauge la palmares tabloul unui alt fost lider al partidului, Oliviu Gherman, care "oricate zambete ar starni, a fost presedintele acestui partid". La care se adauga, desigur, fotografia actualului presedinte. Daca se va duce la indeplinire si o alta dorinta a lui Geoana, ca o poza de familie suplimentara sa reuneasca liderii de la centru ai PSD cu fiecare conducerea judeteana de partid, atunci nu mai putin de sase tablouri vor trebui sa troneze de acum inainte in orice locatie PSD care se respecta. Geoana spune ca in acest fel se inlatura bursa tablourilor, de genul "care e mai mare si mai frumos".

Aceasta reunire pe hartie fotografica ar trebui sa fie simbolul reasezarii partidului si deja Geoana a inceput sa calculeze cate copii vor trebui pentru toate organizatiile, mai ales ca, in afara de afisarea imaginii pe pereti, presedintele PSD vrea sa foloseasca aceeasi imagine si pentru materiale de propaganda.

Pentru ca innoirea PSD atat de mult promisa sa nu se reduca doar la atat, Geoana are si vise de edil. El intentioneaza "deschiderea" sediului din Kiseleff prin organizarea, aici, a unui loc pentru "intalniri cetatenesti", in timp ce sediul din Baneasa sa ramana "laboratorul de idei pentru partid".

In rest, insa, disensiunile raman aceleasi. Chiar Geoana a recunoscut ca in privinta alegerilor anticipate, "exista si nuante diferite, chiar si la noi in partid". Aceste "nuante" constau de fapt in pozitii opuse intre presedintele partidului, care vehiculeaza tot mai insistent ipoteza alegerilor, si Adrian Nastase si Ion Iliescu, mult mai temperati si care au declarat acum cateva zile ca declansarea anticipatelor nu e oportuna. Pentru Geoana insa, "Romania se afla in plina criza politica", asa incat el considera alegerile anticipate drept "o ipoteza care devine tot mai conturata". In contextul acestei pregatiri ipotetice, Geoana a dat si semnalul competitiei pe candidaturi ale partidului, el solicitand organizatiilor ca pana in primavara sa existe liste cu potentialii candidati pentru primarii, dar si cu cele ale candidatilor la nivel national.

Poza care paleste in cateva ore

Intrebat despre rostul strategiei de imagine a lui Mircea Geoana, fostul presedinte Ion Iliescu crede ca acesta vrea sa demonstreze "ca lucreaza unit aceasta echipa". Desi accepta existenta solidaritatii in partid, Iliescu a pledat insa pentru necesitatea unui pluralism al opiniilor in partid: "In orice structura umana micro-macro exista unitate in diversitate". Astfel, fostul lider crede ca actualul presedinte trebuie sa dea dovada capacitatii de a asculta toate opiniile ca o metoda de comunicare mai buna la nivel intern. Discutiile care pornesc de la puncte de vedere diferite ajuta la deliberari si la formularea unui punct de vedere comun, impartasit de catre toti, si-a incheiat Iliescu lectia despre consens.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.