Senatorul Puskas Balint a afirmat ca PSD a fost un aliat mult mai de incredere decat actualii membri ai coalitiei

UDMR isi inaspreste tonul si avertizeaza ca va provoca o criza guvernamentala daca legea minoritatilor nu va fi votata in forma propusa de ea. Senatorul Puskas Balint a anuntat ca Uniunea nu are incredere in actualii colegi de coalitie, fapt pentru care va conditiona votarea schimbarii presedintilor celor doua Camere de adoptarea legii minoritatilor. Declaratia lui Puskas Balint vine dupa ce saptamana trecuta Marko Bela spunea ca daca adoptarea acestei legi nu va fi facuta cat mai rapid, coalitia risca sa se destrame.

Senatorul Puskas Balint a declarat ieri ca UDMR nu prea are pe cine sa se bazeze in actuala formula de guvernare, fapt pentru care a propus conducerii centrale a Uniunii ca votarea schimbarii presedintilor celor doua Camere sa fie conditionata de adoptarea Legii minoritatilor nationale. Senatorul a afirmat ca PSD a fost un aliat mult mai de incredere decat actualii parteneri de guvernare, dand astfel de inteles ca Uniunea nu exclude pe viitor o colaborare cu social-democratii. "Daca cu PSD ne-am inteles asupra unei legi sau asupra unei alte probleme, ei s-au tinut de cuvant", a afirmat senatorul.

Principala problema a legii minoritatilor este articolul referitor la autonomia culturala. Uniunea avertizeaza ca daca acest capitol va fi scos din proiect in cadrul dezbaterilor din Camera Deputatilor, atunci UDMR nu va mai avea nevoie de aceasta lege. "Daca articolul privind autonomia culturala va fi scos din lege, atunci noua nu ne mai trebuie aceasta lege", a precizat Puskas. Presedintele PD Covasna sustine insa ca va solicita grupului parlamentar al PD sa nu voteze proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale in forma actuala, si se declara total impotriva autonomiei culturale.

Baciu este de parere ca adoptarea proiectului legii Statutului minoritatilor nationale in forma propusa de UDMR si promovata de Guvern va duce la adancirea discriminarii "la care sunt deja supusi romanii din Covasna". Opinia lui Baciu este impartasita si de parlamentari ai Aliantei, fapt demonstrat la Senat, unde capitolul privind autonomia culturala a fost eliminat din statutul minoritatilor cu ajutorul unor senatori liberali si democrati.

Dupa ce Statutul minoritatilor a cazut la Senat, Marko Bela afirma ca se gandeste la redefinirea pozitiei UDMR in cadrul Coalitiei. Desi unii dintre parlamentarii Uniunii au vorbit chiar de iesirea formatiunii maghiare de la guvernare si din coalitie, Marko Bela a exclus atunci aceasta varianta. Saptamana trecuta, insa, el a vorbit public despre alegeri anticipate, ca singura alternativa la actuala guvenare. "Coalitia, in acest moment, nu are alternativa la guvernare. Ori dureaza, ori, in mod obligatoriu, ajungem la anticipate", a spus liderul UDMR. Facand referire la legea privind statutul minoritatilor, el a avertizat ca in acest moment in coalitie se inregistreaza un echilibru instabil.

Statutul minoritatilor nu va fi dezbatut in procedura de urgenta

Membrii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor au decis ieri ca proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale sa fie discutat in procedura normala si nu in procedura de urgenta. Cu noua voturi pentru si patru impotriva, deputatii au hotarat ca raportul la lege sa fie finalizat in 30 de zile si nu in 45 de zile, cat se votase initial. Presedintele Camerei Deputatilor a explicat ca procedura de urgenta nu s-a mai supus la vot deoarece Guvernul nu a reusit sa transmita tabelele de concordanta, care sa demonstreze ca exista anumite reglementari europene pe care Executivul doreste sa le transpuna in plan intern.

Nastase a spus insa ca in urma deciziei luate in Biroul Permanent, dezbaterea proiectului de lege va fi "oarecum" accelerata, tinand seama de pozitia premierului si a Guvernului pe aceasta chestiune.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.