Depesedizarea institutiilor statului - masura reanimata, saptamana trecuta, de liberali - a revenit ieri pe prima pagina a agendei Aliantei PNL-PD. In sedinta Consiliului National de Conducere (CNC) al Aliantei, democratii au aprobat necesitatea accelerarii schimbarii sefilor institutiilor publice care au fost numiti in functie de PSD. Conform purtatorului de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu (PNL) membrii CNC au luat act de pozitia PNL si PD pe tema depesedizarii, acceptand sa se gaseasca cea mai potrivita masura pentru "solutionarea in cadrul legislatiei si al competentelor legale a depesedizarii administratiei centrale si locale".

Intrebat daca liderii Aliantei ii vor cere presedintelui Traian Basescu schimbarea sefilor serviciilor secrete, Nicolaescu a spus: "decizia Aliantei este ca totul sa se realizeze potrivit legii". Surse din Alianta sustin ca, la cererea democratilor, liderii PNL au acceptat sa nu se mai pronunte public pentru schimbarea sefilor serviciilor secrete, pentru a nu-l pune intr-o situatie delicata pe seful statului, Traian Basescu, fost pedist. S-a ajuns, astfel, la redescoperirea generoasei formulari din campania electorala: combaterea, pe toate fronturile, a pesedistilor din sistem. Emil Boc a precizat ca "mai exista un procent considerabil de reprezentanti ai PSD in institutiile statului" si care trebuie inlocuiti.

Intrebat la ce institutii se refera concret decizia conducerii Aliantei PNL-PD, Boc a sustinut ca este vorba despre serviciile deconcentrate din administratia locala si de serviciile aflate in subordinea ministerelor, unde "se afla inca in pozitii-cheie fosti membri PSD declarati functionari publici, care boicoteaza politicile Aliantei". Liderul PD a precizat ca are aceste informatii de la membrii Guvernului si de la cetateni care se plang de fostii activisti PSD declarati functionari publici. In cadrul discutiilor - spun sursele - democratii au explicat ca Basescu nu i-a schimbat, pana acum, pe sefii serviciilor secrete, pentru ca nu se baza pe o majoritate stabila in Parlament, a actualei puteri. Dupa ce liderii ambelor partide au convenit ca in prezent poate fi asigurata acea majoritate, democratii i-au asigurat pe liberali ca-i vor transmite sefului statului cererea liberalilor.

Schimbarea sefilor de judet, incerta

In privinta termenului schimbarii din functie a presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene, Alianta DA a promis ca va formula un punct de vedere la finalizarea dezbaterii publice a pachetului de legi vizand administratia publica locala. Pachetul a fost lansat in dezbatere, saptamana trecuta, de ministrul democrat Vasile Blaga, iar prevederea referitoare la schimbarea sefilor de judet are ca termen anul 2008.

Geoana ataca planul Aliantei

Liderul PSD Mircea Geoana a atacat ieri intentia Puterii de a recurge la depesedizarea institutiilor statului. "Somam acutuala Putere sa isi vada de treaba si sa se ocupe de problemele reale ale tarii. Maine-poimaine, actuala Coalitie o sa ne propuna sa dam afara pesedistii din tara sau sa eliminam cinci milioane de votanti PSD", a comentat Geoana. El s-a declarat neplacut surprins si socat de recentele declaratii ale lui Ludovic Orban (PNL) care ii reprosase presedintelui Traian Basescu ca nu arunca cu napalm asupra PSD. "Eu nu inteleg acest tip de declaratii aproape fascistoide", a spus Geoana sustinand ca actuala Putere nu are alta politica de guvernare decat atacul impotriva PSD.

Pe de alta parte, intrebat cum comenteaza faptul ca directorul SRI, Radu Timofte, este perceput ca omul sau, Ion Iliescu a reactionat: "Si ce? E o calitate negativa? E un pacat ca a fost un om apropiat mie?" Iliescu a fost de parere ca premierul Tariceanu nu a gresit cand i-a telefonat lui Ilie Botos pentru a se informa in cazul Patriciu. "Un premier, un presedinte, se informeaza. Asta nu inseamna ca incalca niste principii. Cand o face intr-o maniera in care vrea sa sugereze o anumita solutie, e cu totul altceva", a spus liderul PSD. El a precizat ca niciodata, nimeni din apropierea sa nu a primit anumite recomandari intr-un caz sau altul. Iliescu a admis ca a vorbit cu Botos despre cazul Tiriac junior dar "doar pentru a fi informat".

PNL si PD cred ca se inteleg bine

Tot ieri s-a decis ca membrii Comisiei Nationale de Strategie a Aliantei PNL-PD sa prezinte permanent actualizarea mixului de politici economice in vederea mentinerii echilibrului macroeconomic al tarii. Comisia va monitoriza, de asemenea, activitatea ministerelor. Liberalii si democratii au stabilit ca in perioada urmatoare sa defineasca mai clar strategia de comunicare in cadrul Aliantei care sa permita prezentarea rezultatelor pe care le-a obtinut Guvernul si a masurilor ce se vor stabili in viitor pentru aplicarea programului de guvernare, a mai spus Eugen Nicolaescu. Nu in ultimul rand, CNC al Aliantei a reafirmat sprijinul pentru Cabinetul Tariceanu in vederea atingerii obiectivelor din programul de guvernare. Emil Boc a explicat ca Alianta si-a reafirmat sustinerea pentru ministrii Cabinetului Tariceanu pentru a elimina suspiciunile in acest sens. El a tinut sa arate ca liberalii si democratii se impaca bine, desi "mai sunt si persoane mai limbute". Liderul PD a dat asigurari ca nu exista nici un fel de discutie politica in privinta schimbarii din functie a premierului Tariceanu si nici vreo discutie privind modificarea raporturilor de forte in interiorul Aliantei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.