Alianta pentru o Romanie Curata a realizat un studiu care arata ca aproape jumatate din institutiile statului nu respecta Legea 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public.

ARC a testat gradul de transparenta al institutiilor publice din Romania si a realizat un clasament in care au fost cuprinse 69 de agentii guvernamentale, companii cu capital de stat sau alte autoritati publice.

Institutiile au fost ierarhizate in functie de punctajul primit de la 0 la 5. Nicio institutie chestionata de ARC nu a obtinut punctajul maxim.
Metodologia folosita o puteti regasi pe site-ul Aliantei.

Au fost punctate cu 4 puncte si jumatate urmatoarele instutitii: Inspectoratul General de Aviatie a MAI, Metrorex, Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza”, CN Administratia Canalelor Navigabile SA – Constanta, ANRE si Garda Nationala de Mediu.

Institutii cu 4 puncte: Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, Compania Nationala a Huilei si Autoritatea Nationala a Vamilor.

3 puncte si ½: ANOFM, Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, Garda Financiara, IGPR, Garda Financiara, Loteria Romana, Romsilva si Compania Nationala de Investitii.

Institutiile care au fost clasificate cu 3 puncte in topul transparentei publice sunt Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, Nuclearelectrica si Conpet.

2 puncte si jumatate: CNADR, Radionav, Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, Autoritatea Aeronautica Civila Romana, Administratia Nationala Apele Romane, Agentia pentru Implementarea Proiectelor pentru IMM, Agentia de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit, Centrul National al Cinematografiei si Romaero.

Trei institutii au primit 2 puncte; acestea sunt ANAF, Tarom si Romgaz. Autoritatea Rutiera Romana si APIA au primit 1 punct si jumatate.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Circa jumatate dintre institutiile publice, respectiv 34, nu au primit niciun punct, fiind considerate opace in comunicarea de informatii de interes public.

Printre cele mai importante institutii care nu au oferit informatiile solicitate de ARC se numara: Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica, CFR Calatori, Complextul Energetic Rovinari, OSIM si altele. Lista completa cu aceaste institutii o puteti regasi pe site-ul Aliantei pentru o Romanie Curata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.