Premierul Calin Popescu Tariceanu pare mult mai activ decit deputatul PNL Calin Popescu Tariceanu. Inainte de a deveni prim-ministru, in ultimul mandat de parlamentar, Tariceanu si-a pus semnatura pe doar trei initiative legislative. De la tribuna Parlamentului a vorbit in medie de 6 ori pe an. Majoritatea declaratiilor sale s-au referit la petrol si energie.

Petrolul si problemele legate de energie au constituit o preocupare constanta a deputatului PNL Tariceanu, intre 2000 si 2004, cele doua teme regasindu-se atit in cele 24 de luari de cuvint din plen, cit si in cele 12 interpelari adresate Cabinetului Nastase. Astfel, prima luare de cuvint in plen a deputatului Tariceanu in mandatul 2000-2004 a avut loc pe 19 septembrie 2002, avind tema: "Lipsa unei viziuni politice a guvernului privind restructurarea si privatizarea societatilor din domeniul energetic".

Despre "Petrol contra hrana"

Prima declaratie politica a deputatului Tariceanu, inregistrata in data de 20 februarie 2001, se referea la "Vizita unui grup de parlamentari romani in Irak", in care premierul de acum il acuza pe premierul de atunci, Adrian Nastase, ca a agreat "deplasarea unor parlamentari PDSR si PRM in Irak, datorita apropierii dintre unele cercuri de interese din cadrul PDSR si PRM". Acuzatie similara celei facute in anul 2005, la adresa Cabinetului Tariceanu, de catre Traian Basescu.

Preocupari constante: petrolul din Irak si Petrom

Subiectul petrolului din Irak revine in atentia deputatului Tariceanu pe 14 aprilie 2003, cind, intr-o interpelare transmisa lui Adrian Nastase, ii cere acestuia sa-i prezinte "criteriile care au fost luate in calcul pentru stabilirea listei firmelor romanesti care vor participa la reconstructia Irakului". Nastase ii raspunde: "Pot participa firme care, dupa 1996, au executat livrari de produse in cadrul programului 'Petrol contra hrana>>, in conformitate cu Rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU". Datele oficiale arata ca firma lui Dinu Patriciu, Rompetrol, a cumparat, in anul 2001, din Irak, 2 milioane de barili de petrol, prin programul ONU "Petrol contra hrana". Parlamentarul Tariceanu a fost preocupat si de privatizarea Petrom.

Pe 17 decembrie 2002, intr-o interpelare, il acuza pe ministrul Dan Ioan Popescu de "lipsa de transparenta in privinta privatizarii societatii". Pe 9 decembrie 2003, Tariceanu se arata din nou preocupat de Petrom, cerind explicatii guvernului PSD pentru "situatia dezastruoasa in care se afla societatea, inglodata in creante" si acuzindu-l de "tergiversare in privatizare". In anul 2004, firma OMV, partenera a lui Dinu Patriciu la Rompetrol, cumpara de la stat 51% din actiunile Petrom.

Discretul deputat Calin Anton

In mandatul legislativ 11 decembrie 2000-6 decembrie 2004, deputatul PNL de Bucuresti Calin Popescu Tariceanu a avut doar 24 de luari de cuvint de la tribuna Legislativului. Respectiv 6 iesiri pe an. In patru ani, deputatul PNL a inregistrat 12 interpelari si a semnat 3 initiative legislative. Nici una individuala. Cele 3 proiecte de lege, asumate de grupul liberal din Camera Deputatilor, propuneau modificarea Constitutiei, modificarea Legii nr. 215 a administratiei publice locale si modificarea sistemului public de pensii.

Deputatul Patriciu a jurat si a plecat

Ultimul mandat de parlamentar al lui Dinu Patriciu a durat trei ani: 11 decembrie 2000-18 iunie 2003. Prietenul lui Tariceanu nu a fost prea inspirat de viata de deputat PNL. In trei ani de mandat a luat cuvintul, in plen, doar de doua ori: pe 5 martie 2002, cind a depus "Juramintul de credinta fata de tara si popor" si pe 18 iunie 2003, cind si-a informat colegii ca si-a dat demisia din calitatea de deputat. Motivul: a ales, potrivit legii anticoruptie, intre statutul de parlamentar si cel de om de afaceri. Odata cu el, a renuntat la mandatul de deputat si democratul Adriean Videanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.