Dan Voiculescu subliniaza ca Guvernul ia bani de la pensii si ii redirectioneaza catre fondurile administrate privat.

Potrivit acestuia, in 2011, contributia pentru pilonului II de pensii a ajuns la 3.5% (din cotizatia a 5,34 de milioane persoane), fata de 2%, cat era in 2008. Astfel, prin aceasta majorarea a cotizatiei, in 2011 s-a redus semnificativ suma pentru pilonul I, din care sunt platite pensiile din sistemul public.

In anul curent, transferurile catre Pilonul II reprezinta aproape 20% din deficitul bugetului de asigurari sociale. Asadar, sunt cu 20% mai putin bani pentru pensii, pentru ca Guvernul ii redirectioneaza catre fondurile administrate privat”, scrie Voicuilescu pe blogul sau.

Dan Voiculescu sustine ca majoritatea banilor luati „fortat” de la pensionari au fost investiti in titluri de stat, in timp ce pensiile sufera scaderi continue.

In primul semestru al anului 2011, 66,23% din investitiile fondurilor din pilonul II erau in titluri de stat (3,8 miliarde RON). Asadar, statul s-a imprumutat cu dobanda din proprii bani, iar bugetul de asigurari sociale a pierdut 900 de milioane euro. Astfel, pensionarii din sistemul public imprumuta fortat Guvernul! Iar, in tot acest timp, presedintele Basescu si premierul Boc au redus constant pensiile, prin impozitare si neindexare cu rata inflatiei, invocand lipsa fondurilor din bugetul de asigurari sociale”, spune Dan Voiculescu.

Dan Voiculescu este de parere ca singura solutie, mai ales in situatia in care peste 4 milioane de pensionari au venituri sub 1000 de lei, este suspendarea finantarii Pilonului II. Acesta sustine ca din surplusul creat, se poate asigura o crestere medie de peste 10% a pensiilor din sistemul public.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.