[UPDATE] Guvernul aloca ajutoare de urgenta in suma totala de 8 milioane lei pentru minerii disponibilizati.

Intr-un comunicat transmis de Executiv se arata ca ajutoarele vor fi acordate pentru 900 familii de mineri de la exploatarile miniere Petrila, Paroseni si Uricani, care urmeaza sa isi inceteze activitatea.

"Actele normative aprobate aprevad acordarea de ajutoare de urgenta persoanelor disponibilizate, care sa asigure, pana la gasirea unui loc de munca sau desfasurarea de activitati independente aducatoare de venituri, un suport financiar care sa previna riscul excluziunii sociale", se arata in comunicat.

Suma efectiva acordata cu titlu de ajutor va fi aprobata de ministrul Muncii, pe baza propunerii cuprinse in anchetele sociale efectuate de agentiile pentru prestatii sociale judetene in a caror raza teritoriala isi au domiciliul familiile minerilor disponibilizati.

Guvernul a decis alocarea de ajutoare de urgenta in suma totala de 8 milioane lei pentru minerii disponibilizati, printr-o hotarare aprobata in sedinta de marti, au declarat surse oficiale.

Premierul Emil Boc a declarat, duminica, la postul public de televiziune, ca Guvernul va identifica solutii interne pentru a achita plati compensatorii minerilor disponibilizati, pana la aprobarea ajutorului de stat de catre Uniunea Europeana, potrivit MEDIAFAX.

El a aratat ca a discutat deja cu conducerea ministerelor Finantelor, Muncii si Economiei, pentru a fi gasite solutii de achitare a platilor compensatorii.

Cincisprezece persoane disponibilizate in luna octombrie de la Compania Nationala a Huilei (CNH) au intrat, saptamana trecuta, in greva foamei, protestand astfel in fata sediului CNH pentru ca nu au primit a doua transa a platilor compensatorii cuvenite.

Potrivit protestatarilor, la momentul in care au fost de acord cu disponibilizarea de la CNH li s-a garantat plata salariilor compensatorii in trei transe, respectiv lunile octombrie, noiembrie si decembrie.

Citeste si:
Cine va conduce Autoritatea Electorală Permanentă. Alegeri...
Cine va conduce Autoritatea...

Directorul CNH, Constantin Jujan, a declarat ca aceste plati ar fi trebuit facute de companie din subventia acordata pentru minele care urmeaza sa fie inchise pana in anul 2018, iar subventia nu a fost alocata de Guvern, astfel incat CNH nu are capacitatea financiara de a-si respecta protocolul cu disponibilizatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.