Statutul parlamentarilor stabileste noi privilegii pentru senatori si deputati

Parlamentarii ar putea beneficia de pensii suplimentare de zeci de milioane de lei, precum si de ajutoare de inmormantare de 70 de milioane de lei (aproximativ 2.000 de euro), conform proiectului privind statutul deputatilor si senatorilor, definitivat de comisia special creata pentru elaborarea acestui act normativ si care asteapta votul plenului parlamentului.
Senatorii si deputatii vor primi, conform proiectului, toate bonusurile financiare de care se bucura in prezent, dar si beneficii noi.

Astfel, vor incasa sume forfetare, egale cu salariul brut, aproape 50 de milioane, cu care ar urma sa plateasca direct cheltuielile cu birourile parlamentare. Parlamentarii care nu mai sunt alesi ar urma sa primeasca o indemnizatie de la parlament, pe o perioada de sase luni, pentru a suporta mai usor pierderea statutului de demnitar.

Pensii suplimentare

Parlamentarii au incercat de mai multe ori sa-si voteze pensii privilegiate, dar initiativele au fost abandonate la presiunea opiniei publice. Ultimul proiect in acest sens, initiat de deputatul PSD Ion Stan anul trecut, prevedea ca parlamentarilor sa li se calculeze pensiile la fel ca magistratilor, adica sa obtina 80% din ultimul salariu.

Noua varianta, inclusa in proiectul de statut, legalizeaza o pensie suplimentara, egala cu 5% din indemnizatia bruta din fiecare an de mandat. Un singur mandat de parlamentar, de patru ani, ar asigura unui senator sau deputat 10 milioane de lei in plus fata de pensia obisnuita. Singura obligatie ar fi ca parlamentarul sa contribuie cu 5% din indemnizatie la fondul de pensii.

Deputatul PNL Titu Gheorghiof, seful comisiei, spune ca nu este nimic imoral in acest demers. El spera ca acest fond de pensii sa fie administrat chiar de comisia care a lucrat la statut, care ar urma sa devina o comisie parlamentara permanenta.
Pentru ca beneficiile legii sa fie cat mai mari pentru actualii parlamentari, unii cu vechime in forul legislativ, comisia nu a ezitat sa faca propuneri exceptionale. Una din cele mai impresionante prevederi ale acestei legi este decizia ca ea sa se aplice retroactiv.

Astfel, de pensia suplimentara ar urma sa beneficieze toti parlamentarii din 1990 si pana azi, daca achita 5% din indemnizatia primita in anii in care au fost parlamentari. Daca legea se va aplica, parlamentarii cu o vechime neintrerupta de 15 ani, ca Ion Solcanu, Doru Taracila, Verestoy Atilla sau Radu Berceanu, ar putea incasa pensii suplimentare de 150 de milioane de lei lunar.

70 de milioane in caz de deces

Firesc, parlamentarii au avut in vedere si situatiile exceptionale care pot surveni inainte de a apuca sa se bucure de pensie. In consecinta, comisia pentru redactarea statutului a decis ca familiile senatorilor si deputatilor care decedeaza in timpul mandatului sa primeasca de la buget un ajutor de inmormantare egal cu doua indemnizatii nete lunare ale parlamentarilor, adica aproximativ 70 de milioane de lei.

Facilitati pentru transport

Statutul prevede ca senatorii si deputatii au dreptul, pe perioada mandatului, la transport gratuit cu avionul, cu trenul, pe mare si pe uscat. Parlamentarii din comisia pentru redactarea sta-tutului au decis ca de acest drept sa se mai bucure o perioada si senatorii, si deputatii care nu mai sunt alesi. Acestia vor mai avea dreptul la trei calatorii dus-intors pe banii statului, timp de o luna de la incetarea mandatului.

Daca folosesc autoturismele personale, parlamentarii au dreptul, precizeaza proiectul, la decontarea a 9,5 litri de combustibil la fiecare 100 de kilometri parcursi.
Senatorii si deputatii din provincie primesc, pe langa indemnizatia lunara, si o diurna de deplasare de un milion de lei. Statutul vrea sa legifereze si dreptul parlamentarilor de a li se deconta timbrele postale, cheltuielile de protocol, convorbirile telefonice, pe fix si mobil. Ei beneficiaza acum de 700 de minute gratuit lunar pe telefonul mobil, conform unor hotarari ale Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Comisia care a elaborat statutul parlamentarilor

Titu Gheorghiof (PNL), presedintele comisiei

Senatori:

Liviu Doru Bindea (PRM)
Gavrila Vasilescu (Partidul Conservator)
Zoltan Puskas (UDMR)
Nicolae Vlad Popa (PNL)
Antonie Iorgovan (PSD)

Deputati

Lucian Bolcas (PRM)
Bogdan Ciuca (Partidul Conservator)
Cristian Dumitrescu (PSD)
Liana Dumitrescu (grupul minoritatilor nationale)
Kerekes Karoly (UDMR)
Augustin Zegrean (PD)


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.