Comisiile parlamentare pentru buget-finante au aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Educatiei si Cercetarii cu 1.800 de miliarde de lei vechi. Banii vor veni din redistribuirea unor sume de la alte institutii. Vor fi diminuate astfel bugetele de la Camera Deputatilor cu 200 de miliarde, Senat, 30 de miliarde, Ministerul Administratiei si Internelor, 120 de miliarde, Ministerul Agriculturii, 150 de miliarde, si SRI, 1.300 de miliarde de lei vechi.

Anterior aprobarii, discutiile din comisiile de specialitate au fost tensionate, nelipsind disputele putere-opozitie. Deputatul PSD Mihai Tanasescu a atras atentia ca, daca bugetul Educatiei nu va fi majorat, "grevele se vor tine lant", el fiind sustinut de Olguta Vasilescu (PRM). "Anul viitor, pe ultimele doua luni, profesorii nu-si vor putea lua salariile; din cauza aceasta si ies in strada", a spus ea. Senatorul liberal Varujan Vosganian a tinut insa sa-i contrazica, aratand ca "in termeni reali, cu ceea ce dam acum, sumele pentru invatamant sunt chiar putin mai mari decat in 2005".

Ministerul Finantelor a recunoscut insa ca in bugetul Ministerului Educatiei pentru 2006 sunt prevazuti banii necesari pentru asigurarea salariilor profesorilor pana la sfarsitul anului, dar nu si pentru cresterea acestora. Tensiuni au aparut si in momentul dezbaterii amendamentelor aduse bugetului culturii si cultelor, care a obtinut unele suplimentari pentru restaurarea si constructia de biserici.

NOMINALIZARE

Pe de alta parte, liderul PD, Emil Boc, a anuntat ieri ca democratii vor nominaliza pana joi o persoana pentru functia de ministru al Educatiei si Cercetarii, inaintea expirarii perioadei de interimat de 30 de zile de la demisia lui Mircea Miclea (foto), determinata de bugetul mic alocat Educatiei pe 2006. Potrivit lui Boc, viitorul ministru ar putea fi ori un profesor universitar, ori un om politic sau un tanar.

REFUZ

In numele comisiilor pentru cultura ale Parlamentului, deputatul Mona Musca a sustinut suplimentarea bugetului cu 0,05% din PIB pentru finantarea, intre altele, a proiectului "Sibiu, capitala europeana", pentru restaurarea monumentelor istorice si a Teatrului National si pentru continuarea lucrarilor la noul sediu al Bibliotecii Nationale. Cu cinci voturi pentru, 15 impotriva si trei abtineri, amendamentul comisiilor de cultura a cazut. Senatorii si deputatii au precizat insa ca pana la finalizarea dezbaterilor asupra bugetului de stat ar mai putea fi redistribuite unele sume catre Ministerul Educatiei si cel al Culturii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.