Au aparut primele mitinguri antiguvernamentale, iar Elena Udrea, din curtea lui Basescu, a denuntat, cu o intarziere de cateva luni, telefonul dat la Parchet de Tariceanu, care se interesa de retinerea lui Dinu Patriciu. Ce intelege cetateanul? Nu traim mai bine, nu exista lupta anticoruptie, nu exista nici o deosebire intre guvernarea PSD si cea a Aliantei. Toti o apa si-un pamant! Scenariul deja batatorit in timpul administratiei cederiste: grevele cu lanturi ale lui Dan Iosif, scandalul cu iz erotic Rona Hartner-Emil Constantinescu, condimentat cu contrabanda Tigareta II si cu mineriadele lui Miron Cozma.

Cu o alianta "virusata", risti sa ajungi la periferia istoriei, cum au patit-o taranistii si Emil Constantinescu, care, de altfel, spre sfarsit de mandat, a declarat "Securitatea m-a invins!" Va reedita "Securitatea" victoria de acum patru ani? Pe vremea cederista, securistii au identificat inamicul in liderii taranisti. Au tesut intrigi la Palate, intoxicari, inscenari. I-au scos de pe scena politica. Acum a venit randul liberalilor.

Securistii, acoperiti sau la vedere, ca si cepeexistii implicati in represiunile din decembrie 1989 si, ulterior, in mineriade, sunt oameni de afaceri influenti. Multi dintre fostii ceceisti, peceristi si utecisti sunt milionari in dolari si dicteaza regulile economiei de piata si, mai grav, regulile vietii publice. Au fosti colegi in structurile serviciilor secrete, politiei, justitiei, in partide si in administratie. Nu respecta legi; averile si le-au cladit pe fraude. Pentru a putea bloca functionarea statului de drept, ei provoaca haos si dezbinare. Numai asa se pot imbogati si numai asa pot scapa de Justitie. Sunt hulpavi: au luat si vor mereu sa ia afacerile puse pe picioare de cei straini castei lor. Si cand nu mai au ce lua, se devoreaza intre ei pe principiul "pestele cel mare il inghite pe cel mic".

Primul pas: controlul serviciilor secrete

Prima grija a cartitelor a fost sa-si conserve influentele prin serviciile secrete. Pentru asta, serviciile secrete au "protejat" rapirea jurnalistilor in Irak, apoi au salvat atat victimele, cat si conducerile serviciilor secrete. In justitie, influenta cartitelor era deja fixata printr-o lege-beton prin care componenta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) dicta destinele Justitiei Romane. Iar componenta a fost stabilita de administratia Iliescu-Nastase. Alaturi de CSM, la fel de bine infipti in lege stau si membrii Curtii Constitutionale, precum si cei ai Curtii Supreme de Justitie. Mai ramanea libera "parghia" Parchetului General, care daca ar fi instrumentat bine dosarele penale, poate ca ar fi atras dupa sine si condamnari de "pesti mari".

Unele surse sustin ca procurorul general, Ilie Botos i-a promis presedintelui tarii, Traian Basescu, ca va face si va drege; ca el ar fi facut si pe vremea celorlalti, dar nu a fost lasat s.a.m.d. Ca sa demonstreze cat e de capabil i-a arestat pe Corneliu Iacubov si pe fratii Iancu, actori in scandalul Rafo Onesti, devalizare des invocata de Basescu in campania electorala. Tot atunci, Botos si-a reluat obiceiul de a suna la palate si a raporta lupta sa impotriva coruptiei si a terorismului, care, nu-i asa, face parte de programul guvernamental.

In timp ce Basescu nu se dezmeticea din socul rapirii jurnalistilor, iar Tariceanu se lupta cu dezastrul puhoaielor din tara, Dinu Patriciu, lider liberal, prieten si partener de afaceri cu premierul, era retinut la Parchetul General in baza unor documente semnate de generalul pesedist Ioan Talpes, inca de pe vremea guvernarii Nastase. Adica, ce n-a indraznit Justitia lui Iliescu a facut Justitia lui Basescu! Desi, (crono)logic, dupa Iacobov si fratii Iancu ar fi urmat la arestari Ovidiu Tender, prietenul lui Talpes, si Dan Iosif. Dar ei au fost uitati de Parchetul lui Botos odata cu retinerea lui Patriciu.

Cartitele au produs astfel marea schisma in Alianta. Au speculat o divergenta mai veche dintre Basescu si Patriciu, facand astfel credibila o posibila comanda politica prin mana procurorului general al Romaniei. Tariceanu l-a sunat pe procurorul general Botos sa-l intrebe de caz. Nu stim ce i-a sugerat Botos in raspunsul sau. Stim insa ca l-a parat imediat lui Basescu si ca din acel moment a inceput conflictul deschis intre palate.

Al doilea pas: intriga dintre Palate

Cartitele au aranjat ca urmatorul atac "Udrea-Cocos", de asta data la adresa lui Basescu, sa para orchestrat de gruparea Tariceanu -Patriciu. Aici avem o certitudine: stim sigur ca informatiile au fost lansate pe piata presei de catre SRI, inca din luna mai. Au declansat razboiul intre Palate, demisia Elenei Udrea si dezvaluirea ei ca premierul Tariceanu l-a sunat pe procurorul general Botos in ziua in care Parchetul l-a retinut pe Patriciu. Cartitele au obtinut ce-au vrut: haos si razboi in alianta, iar opinia publica s-a trezit cu o parodie de independenta a Parchetului, din care rezulta ca nu numai fostul premier pesedist Adrian Nastase dadea ordine procurorului general (Tanase Joita, pe atunci) pentru a-l scapa de catuse pe fiul prefectului PSD Tarau. Iata ca si Tariceanu comite acelasi gest, interesandu-se la acelasi Botos de prietenul sau Dinu Patriciu. De la Tariceanu am aflat ca Botos l-a sunat deseori pentru a-l informa in legatura cu evolutia anchetelor in diverse dosare, ca exemplu fiind date cazurile "Rafo" si "Sechelariu".

De asemenea, am mai aflat, tot de la Tariceanu, ca acest tip de informare ar fi perfect legal deoarece ar fi vorba de programul guvernamental de lupta anticoruptie, care este coordonat de catre premier. Si, logic, pentru a putea coordona bine, trebuie sa stii ce se petrece in ograda anchetelor penale. Probabil ca asa ii argumenta, convingator, procurorul general Ilie Botos, obisnuit sa-si raporteze dosarele ba la Palatul Cotroceni, ba la Palatul Victoria, pentru a ghici dorintele stapanilor si a intra si a ramane in gratiile lor.

Nefiind jurist, Tariceanu a cazut in capcana. A acceptat jocul de a se suna reciproc. L-a sunat pe Botos, care imediat l-a turnat la Basescu, probabil via Elena Udrea. Daca ar fi fost vorba de imixtiune, Botos trebuia sa se adreseze atunci (nu acum) Consiliului Superior al Magistraturii, singura institutie care ii apara pe magistrati de imixtiuni. Ca Botos nu a fost terorizat de telefonul premierului, o demonstreaza si faptul ca Parchetul a solicitat, fara timiditate, arestarea lui Dinu Patriciu. Acum, Botos a uitat un amanunt: legea suveranitatii procurorului pe dosar, fara confirmarile superiorilor (adica a sa) a intrat in vigoare dupa circa o luna de la retinerea lui Patriciu si de la telefonul lui Tariceanu.

Procurorul general Botos atat stie, atat face, spre bucuria PSD, a lui Hrebenciuc si Mitrea, care au iesit astfel din centrul scandalurilor cu conturile lor umflate din afaceri suspecte, pentru a face loc "conturilor liberale" si ale unor jurnalisti considerati apropiatii lor. O comedie cu accente grotesti, comedie din care si presedintele a iesit cu blazonul busit de minciuna zisa prin iunie, cand a negat existenta telefonului dat de Tariceanu. S-a terminat cu imaginea de presedinte care spune adevarul verde-n-fata.

Nimeni nu-si mai aduce aminte ca imixtiunile lui Adrian Nastase au scos catuse de pe mainile unei odrasle oligarho-PSD si au dus la moartea unui tanar procuror care si-a facut datoria. Nimeni nu-si mai aduce aminte ca Joita Tanase, pentru a stinge furia lui Ion Iliescu provocata de exportul catre Justitia franceza a dosarului de contrabanda "Jimbolia" a distrus cariera unor tineri procurori.

Ovidiu Tender, Dan Iosif, Ioan Talpes, Serban Mihailescu, Adrian si Dana Nastase, Ovidiu Musetescu, Ion Melinescu, Adrian Paunescu, Antonie Iorgovan si altii asemenea lor au fost ignorati de anchetatorii din subordinea lui Ilie Botos. Nimeni nu-si mai aduce aminte de marii corupti din ograda PSD, care sunt liberi, liberi sa faca ce vor. Pentru ca procurorul general Ilie Botos nu are timp sa se ocupe de ei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.