Senatorii juristi au respins initiativa pesedistilor privind autorizarea interceptarilor comunicatiilor in activitatile de realizare a securitatii nationale. Potrivit propunerii semnate de reprezentantii PSD, Eugen Bejinariu, George Cristian Maior, Ion Stan si Gabriel Oprea, orice interceptare fara autorizatie ar fi fost considerata legala, daca nu ar fi fost intentionata, rezultat al experimentarii a noi echipamente de interceptari sau antiinterceptari, ori daca s-ar fi realizat studii sau cercetari de imbunatatire a acestora.

Textul pesedistilor mai prevedea si ca se pot intercepta fara autorizatie convorbirile in situatii care impun eliminarea unor pericole iminente. In aceste cazuri, legea ar fi permis interceptarile fara autorizatia emisa de un judecator, cu conditia ca cei care au efectuat operatiunea sa fie obligati sa ceara autorizatia in maxim 48 de ore. Daca judecatorul ar fi decis ca interceptarea nu era justificata si in consecinta nu ar fi emis autorizatia, probele ar fi trebuit distruse.

Legea pesedistilor mai prevedea si pedepse pentru incalcarea drepturilor persoanelor care au fost vizate de operatiunile de interceptare. Astfel, persoanele prejudiciate ca urmare a folosirii ilegale a informatiilor rezultate in urma operatiunilor autorizate, "au dreptul de a primi reparatiile cuvenite". Senatorii din Comisia Juridica au mai respins si alta initiativa legislativa, a acelorasi pesedisti, cea privind comunitatea de informatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.