Pe vremea cind se afla in fruntea APADOR-CH, Monica Macovei a contribuit la alcatuirea listei de personalitati cu moralitate dubioasa

Anul trecut, in calitate de lider al APADOR-CH, Monica Macovei s-a aliat unei initiative unice in Romania postrevolutionara, Coalitia Romana pentru un Parlament Curat, care a incercat sa arate alegatorilor si "cealalta fata" a unor politicieni care aspirau la fotoliul de parlamentar. Astazi, Monica Macovei este ministru al justitiei, colega de guvern cu George Copos, cel care s-a aflat pe lista demnitarilor in legatura cu care romanii erau sfatuiti sa se gindeasca de doua ori inainte sa-i voteze.

Viata a facut ca Monica Macovei sa intre in politica. Ironia sortii, guvernul din care face parte este sprijinit din parlament si de reprezentanti ai UDMR si PUR, formatiuni componente ale coalitiei de guvernamint, cu un trecut nu tocmai ireprosabil.

Inceputuri

Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC), infiintata la inceputul anului 2004, a fost formata dintr-o serie de ONG-uri, printre care Alianta Civica, APADOR-CH, Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei, Societatea Academica Romana si Centrul pentru Jurnalism Independent. Prima initiativa de rasunet a acesteia a fost programul "Voteaza cu ochii deschisi", lansat pe 10 martie 2004. Dupa citeva luni de munca, acest "program national de combatere a coruptiei politice" s-a concretizat, fiind data publicitatii o lista cu nume de politicieni- candidati la alegerile parlamentare - care, afirmau liderii coalitiei, "nu indeplinesc criteriile de integritate morala pentru a fi alesi in legislativ". Acest calificativ, se anunta la vremea respectiva, "nu implica sub nici o forma ca acesti candidati au incalcat in mod necesar legi ale statului roman sau ar trebui deferiti justitiei". Selectia celor trecuti pe "lista neagra" a CPC a avut la baza un set de noua criterii, printre care traseismul politic, colaborarea cu fosta Securitate, utilizarea pozitiei politice in scop personal, discrepanta intre veniturile declarate si sursa transparenta de venit si atitudini/pozitii publice antisemite si sovine.

Erori corectate

Lista a stirnit numeroase controverse. Dupa prezentarea unei prime variante s-a constatat, de exemplu, ca au existat erori de documentare, Coalitia fiind nevoita sa-si revizuiasca pozitia fata de 18 politicieni. In alte situatii, cele care au reactionat au fost formatiunile politice, 50 de persoane disparind de pe listele cu care partidele sau aliantele electorale s-au prezentat in fata alegatorilor pe 28 noiembrie 2004.
Pina la urma, pe lista finala a CPC, care a fost prezentata opiniei publice de catre Alina Mungiu Pippidi, presedinte al Societatii Academice Romane, au fost trecuti 95 de candidati propusi pentru parlament de PSD+PUR, noua candidati propusi de PNL-PD, 46 propusi de PRM si trei propusi de UDMR

"Clientii" CPC

La alegerile generale organizate anul trecut, UDMR si-a asumat prezenta pe listele parlamentare a trei reprezentanti aflati si pe listele Coalitiei. Acestia erau Attila Verestoy, Zoltan Puskas si Petre Stefan, primul cercetat si amendat pentru incalcarea legilor concurentei, iar ceilalti doi, potrivit CPC, pentru "incompatibilitate intre functiile detinute si afaceri".

Dintre cei 46 de candidati ai PRM, numele sonore trecute "cu rosu" de reprezentantii Coalitiei erau ale lui Corneliu Vadim Tudor, Mihai Ungheanu, Gheorghe Funar, Daniela Buruiana-Aprodu, Ilie Merce, Dan Claudiu Tanasescu, Nati Meir, Dumitru Dragomir, Dorel Onaca, Iulian Mincu si Anca Petrescu. Paleta dezvaluirilor despre toti acestia era larga: de la colaborare cu fosta Securitate si calitatea de sustinator al regimului Ceausescu in cazul unora, la averi nejustificate sau afaceri dubioase in cazul altora. Din partea Aliantei D.A., pe lista erau trecute, printre altele, numele lui Paul Pacuraru, Ion Dumitru Pucheanu (condamnat penal inainte de 1989) si Stelian Dutu.

"Clientii" cei mai numerosi au fost furnizati de listele parlamentare ale Uniunii PSD+PUR: Ion Iliescu, Nicolae Vacaroiu, Viorel Hrebenciuc, Ioan Talpes, Mircea Geoana, Dan Iosif, Adrian Paunescu, Rodica Stanoiu, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, Ovidiu Musetescu, Octav Cozmanca, Serban Mihailescu, Alexandru Mazare, Dan Voiculescu, George Copos, Sergiu Andon, Dinu Marin, Florea Voinea etc.

Umbra Securitatii

Independent de initiativa Coalitiei pentru un Parlament Curat, in campania electorala a mai explodat "o bomba" - Mircea Dinescu anunta, in cadrul unei conferinte de presa, ca "4-5a din candidatii la alegerile parlamentare, de pe listele verificate pina in acest moment de Colegiul CNSAS, au colaborat cu fosta Securitate". La vremea respectiva, fara sa dea nume, Dinescu preciza: "Cele mai multe cazuri au fost identificate la PRM, iar in rest sint accidente". Colegiul CNSAS nu a lamurit nici pina astazi opinia publica in legatura cu afirmatiile lui Mircea Dinescu.

Un trecut incarcat

Pentru cititorii "Evenimentului zilei", reluam citeva argumente ale Coalitiei pentru un Parlament Curat impotriva unora dintre politicienii care, astazi, sint parte a coalitiei la guvernare. Dupa aparitia acestor reprosuri, in nume propriu, dar si in numele restului colegilor din PUR, Dan Voiculescu a acuzat-o pe Alina Mungiu Pippidi de "calomnie, insulta si practici comuniste", spunind ca se gindeste sa o dea in judecata. In ceea ce priveste parlamentarii de astazi ai PD, PNL si UDMR care s-au regasit pe respectiva lista acestia au negat acuzatiile, fara a ameninta cu tribunalul. Grosul celor pusi pe lista pentru un parlament curat provin de la PSD, care este astazi in opozitie.

Ce i se reprosa lui George Copos

"Presedintele echipei Rapid are o avere de circa 160 de milioane de dolari, conform topului revistei "Capital". Afacerile sale se invirt in jurul industriei, comertului si turismului. Presa a relatat despre el, ca si despre alti presedinti de club, ca atit remuneratia jucatorilor, cit si, uneori, transferurile sint realizate platindu-se impozite mult mai mici decit cele care ar fi datorate in mod real statului."

Ce i se reprosa lui Sergiu Andon

"Avocat de profesie, a fost controversat ca presedinte al Societatii Ziaristilor din Romania, fiind implicat intr-un scandal determinat de instrainarea restaurantului "Marul de Aur", principala sursa de venit a Societatii, in timpul mandatului sau."

Ce i se reprosa lui Dan Voiculescu

"A lucrat inainte de 1989 in comertul exterior in relatie cu firma "Crescent" din Cipru, care facea afaceri cu intreprinderi romanesti de export-import controlate de Securitate. Ulterior, prin intermediul firmei "Grivco", Dan Voiculescu a ajuns actionar la "Crescent". Unele dintre afacerile sale de dupa 1989 au fost semnalate in presa ca defavorizind companii de stat.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.