Agentia Nationala de integritate au sesizat Parchetul instantei supreme privind faptul ca deputatii Ioan Cindrea (PSD) si Karoly Kerekes (UDMR) si-au angajat rudele in cadrul birourilor parlamentare proprii, ceea ce inseamna ca au incalcat regimul conflictului de interese.

In urma evaluarilor demarate in luna noiembrie 2010, s-a constatat ca Ioan Cindrea, deputat PSD, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea soTiei sale, Amalia Cindrea, in perioada 05.10.2009 - 01.02.2011, in cadrul Biroului Parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 34 Sibiu. Beneficiul obtinut in perioada 05.10.2009 - 01.02.2011 de catre aceasta a fost de 35.061 lei (aproximativ 8.138 euro), se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

De asemenea, Karoly Kerekes, deputat UDMR, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau, Szilard Kerekes, in perioada 2006 - 2010, si a sotiei sale, Ildiko Susana Kerekes, in perioada 2004 – 2009, in cadrul Biroului Parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 28 Mures. Beneficiul obtinut in perioada 2004 - 2010 de catre cei doi a fost de 99.083 lei (aproximativ 23.000 de euro).

Conform comunicatului, beneficiul patrimonial total, obtinut de rudele celor doi deputati in urma angajarii prin nerespectarea regimului juridic al conflictul de interese, a fost in cuantum de 134.144 lei (aproximativ 31.138 euro).

In aceste context, ANI a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu privire la posibila savarsire de catre cei doi deputati a infractiunii de conflict de interese.

ANI a facut demersuri pentru anularea contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.

Citeste si:
Camera Deputatilor: Faptele de incompatibilitate sau de conflict de...
Camera Deputatilor: Faptele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.