Consiliul National Secuiesc a decis sa se foloseasca de prevederile Tratatului de la Lisabona pentru a obtine autonomia teritoriului, pe modelul catalan.

Maghiarii din Transilvania vor sa stranga un milion de semnaturi, iar apoi sa se adreseze Uniunii Europene, unde vor face apel la una dintre clauzele fondatoare ale Uniunii: posibilitatea de a participa activ si in mod direct la procesul decizional european.

Consiliul National Secuiesc se plange ca s-a adresat in repetate randuri Parlamentului Romaniei, pentru ca autonomia Tinutului Secuiesc sa fie acceptata, insa acestia au respins petitia fara dezbateri.

Ungurii sustin ca dupa organizarea unui referendum in cadrul comunitatii maghiare din Harghita si Covasna, 250.000 de oameni au votat pentru autonomie, insa parerea lor nu a fost luata in seama la nivel central al tarii. Din acest motiv, ungurii au decis sa mearga direct la Parlamentul European cu petitia lor.

In urma acestor evenimente a fost adoptata hotararea de a crea la nivel unional conditiile juridice ale autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, contactand locuitorii regiunilor similare din Europa, care de asemenea pastreaza particularitati nationale si traditii istorice, ca in urma aliantei si cooperarii noastre, drepturile colective ale populatiilor acestor regiuni sa devina o cauza de drept comunitar”, spune un comunicat al CNS.

Petitia de un milion de voturi nu ar trebui sa fie foarte greu de strans pentru ca, printre semnatari, se pot afla si cetateni europeni, inclusiv cetatenii din Ungaria.

Tratatul de la Lisabona, cunoscut in faza de proiect sub numele de "Tratatul de Reforma", este un tratat destinat sa inlocuiasca tratatul constitutional european.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.