Europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie pe blogul sau, ca "circula" ideea de a organiza, pentru viitoarele alegeri parlamentare, "colegii cu doua locuri, astfel incat sa se obtina un efect de nivelare", el avertizand ca "cine vrea sa triseze pierde".

Mentionand ca se discuta intens despre sistemul de vot, ceea ce este ceva obisnuit in Romania, Cristian Preda aminteste ca, din 1831, cand s-a votat prima data, pana astazi au existat nu mai putin de 19 reglementari referitoare la alegeri, iar media de viata a unei legi electorale romanesti este mai mica de zece ani.El mentioneaza ca, dupa 1989, o singura lege - cea din 1992 - a fost folosita la mai mult de un scrutin (si anume in 1992, 1996 si 2000), iar fiecare dintre celelalte trei alegeri a avut legea ei.

"Ultima data, s-a creat o struto-camila. Premisele nu erau rele. PNL a propus atunci, preluand proiectul de la asociatia Pro Democratia, o lege care prevedea alocarea a 50% din mandate in colegii cu un loc primului clasat, celelalte fiind distribuite dupa o formula proportionalista, pe baza scorurilor obtinute de cei care pierdeau competitia. Era o formula nedreapta, dar clara. Presedintele Basescu a propus in cadrul referendumului din noiembrie 2007 un scrutin de tip francez: majoritar in doua tururi. Pana la urma, s-a adoptat insa o formula improvizata, plecand de la o idee confuza a deputatului Anghel Stanciu. Efectele au fost pe masura: alegerea unor candidati de pe locurile 2, 3 sau 4, concurenta la nivelul judetului intre candidatii sustinuti de acelsi partid etc. etc.", adauga Preda, conform MEDIAFAX.

In opinia sa, dupa aceasta "trista experienta", ar fi bine sa se aleaga un mod de vot cunoscut, care a produs efecte stabile si previzibile pe termen lung in alte democratii.

"Ma tem insa de o noua struto-camila autohtona. Iar temerea mea porneste, mai intai, de la faptul ca nu s-a discutat deocamdata nimic despre obiectivul cautat. Intr-adevar, un mod de scrutin cauta sa atinga fie o proportionalitate inalta, fie o majoritate puternica. Noi n-am avut pana acum nici una, nici alta. Iar cauza e ca improvizatia autohtona a avut castig de cauza asupra formulelor - fie ele proportionaliste sau majoritariste - care in alte parti au produs stabilitate. Mai e un pericol: acela de a extrage din trecut o formula pe care nu o poate apara nimeni in mod rezonabil pe termen mediu si lung. Circula, de pilda, deja ideea de a organiza colegii cu doua locuri, astfel incat sa se obtina un efect de nivelare. Alegerea unui mod de scrutin e o proba de maturitate, dar si de cinste. Cine vrea sa triseze pierde", avertizeaza Cristian Preda.

Citeste si:
Familiile jurnalistilor anticoruptie ucisi in Malta si Slovacia o...
Familiile jurnalistilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.