Primul-ministru Emil Boc a declarat ca se asteapta ca in luna septembrie sa fie asigurata aderarea Romaniei la spatiul Schengen in cursul anului viitor, subliniind ca trebuie contrabalansate sensibilitatile si rezervele subiective sau politice manifesatate inca in randul unor parteneri europeni.

  • "In septembrie va fi asigurata aderarea la Schengen pentru anul viitor"

"Ne asteptam ca, in functie de deciziile la nivel european din luna septembrie, sa fie asigurata aderarea deplina a Romaniei la Schengen in cursul anului viitor. Este cunoscut faptul ca Romania a indeplinit conditiile tehnice pentru accederea in zona Schengen. In egala masura, trebuie sa fim suficient de convingatori pentru a contrabalansa ultimele forme de sensibilitati si rezerve subiective sau politice care se manifesata inca in randul unor parteneri europeni", a declarat premierul Boc, miercuri, la Reuniunea diplomatiei romane, potrivit MEDIAFAX.

Boc a mai aratat ca toamna acestui an si anul 2012 vor avea multiple provocari in plan european, pentru politica externa romaneasca fiind prioritare, pe langa aderarea la Schengen, gestionarea Mecanismului de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei, negocierile asupra perspectivei financiare 2014-2020 a UE, implementarea Strategiei Dunarii, mentinerera interesului UE pentru vecinatatea estica, precum si problematica subsumata regiunii extinse a Marii Negre.


Premierul a aratat ca prima jumatate a anului 2012 va fi decisiva pentru Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei, deoarece se va realiza evaluarea de 5 ani de la demararea acestui proces.

"Asteptam ca evolutiile pozitive care suntem deplini incerezatori ca se vor inregistra in functionarea justitiei sa se reflecte intr-o receptare adecvata la nivelul UE", a spus Boc.

In privinta negocierilor privind cadrul multianual al bugetului UE, premierul a aratat ca Romania are interesul mentinerii alocarilor pentru politicile de coeziune si pentru politica agricola comuna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.