Presedintele Traian Basescu a anuntat, la summit-ul UE de la Londra, ca omologii sai europeni au garantat ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei.

Basescu a spus, in cadrul intalnirii informale de la Londra, ca in urma intrevederilor bilaterale cu liderii europeni, toti sefii de stat au promis ca doresc accelerarea procesului de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei. "Nu a existat nici un sef de guvern sau de stat care sa nu garanteze ca va fi ratificat in timp. Nu vom cere nici o derogare de la obligatiile asumate. Romania este determinata sa isi realizeze toate obligatiile din Tratatul de aderare", a aratat Basescu.

In ceea ce priveste capacitatea tarii noastre de a face fata procesului de integrare in UE, seful statului a spus ca Romania poate valorifica timpul ramas pana la integrare pentru a adera la UE mai pregatita decat au fost celelalte tari membre la momentul integrarii. "Dar noi avem un avantaj. Mai avem 14 luni pana la aderare, ceea ce inseamna ca Romania are sansa sa fie mult mai bine pregatita pentru momentul integrarii decat tari care sunt deja membre ale UE acum", a subliniat presedintele tarii.

Basescu a spus ca o mare parte din punctele de vedere pe care le-a sustinut in discutiile cu ceilalti lideri europeni au fost preluate intr-o "concluzie ad-hoc". Acesta a remarcat faptul ca Romania a fost tratata la reuniunea informala de la Londra ca un membru al UE. "Cred ca am avut o contributie logica, specifica unei tari care este deja membra a UE", a spus presedintele Basescu.

Acesta a amintit liderilor europeni ca Romania se afla intre doua zone cu grad ridicat de risc, zona Balcanilor de Vest si cea a Marii Negre, si a propus ca tarile din zona sa realizeze criteriile politice obligatorii inainte de a incepe negocierile pentru accesul in Uniunea Europeana. Totodata, Basescu a avertizat asupra riscurilor din zona Marii Negre. Acesta a spus ca traficul ilegal si conflictele inghetate reprezinta "potentiale amenintari atat la securitatea Romaniei, cat si a Europei".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.