Reprezentantii Partidului Conservator din conducerea Camerei Deputatilor le-au provocat, ieri, alte nemultumiri partenerilor de la UDMR, refuzand sa voteze dezbaterea proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale in procedura de urgenta. Dupa armistitiul incheiat, luni seara, intre presedintii celor patru formatiuni de la putere, guvernul a propus, in Biroul Permanent al Camerei, ca statutul minoritatilor sa fie supus unor proceduri accelerate de discutii in comisii si in plen. Propunerea a fost sustinut cu tarie de udemeristi, dar a fost respinsa cu vehementa de PSD si PRM, liderii acestora invocand nevoia unor dezbateri ample la un document de o asemenea importanta.

Supriza a venit din partea deputatilor PC, care, desi la discutiile din Coalitie au fost de acord cu adoptarea rapida a statutului minoritatilor nationale, au parasit sedinta Biroului, lasand puterea fara majoritate la vot. Rand pe rand, vicepresedintele Camerei, Daniela Popa, si viceliderul grupului parlamentar al conservatorilor, Andrian Mihei, au plecat de la discutii inaintea supunerii la vot a propunerii Executivului.

Cei doi au recunoscut ca au fost sunati de presedintele PC, Dan Voiculescu, si chemati pentru a lamuri o serie de probleme de partid. Atat Popa, cat si Mihei sustin ca nu stiau despre intentia de a se adopta procedura de urgenta pentru legea respectiva. In aceste conditii, Adrian Nastase a cerut Comitetului Ordinii de Zi (organism alcatuit din liderii de grup, singurul care poate decide procedura de urgenta pentru un proiect) sa se pronunte asupra propunerii guvernului.

In lipsa conservatorului Andrian Mihei, Coalitia nu a putut aduna jumatate plus unu din voturi, astfel incat proiectul de lege va urma procedura obisnuita de dezbatere. Mai mult, Biroul a adoptat, tot din cauza absentei conservatorilor, dar si a liberalului Dan Radu Rusanu, prelungirea la 45 de zile a termenului in care comisiile de specialitate trebuie sa depuna rapoarte pe marginea legii respcetive. Rezultatul sedintei i-a nemultumit profund pe udemeristi, care au vazut in gestul PC o noua tradare. ,Cine tradeaza o data, tradeaza si a doua oara. Acest lucru este o problema constanta a Coalitiei si trebuie sa vedem cat de grava este", a declarat deputatul Kelemen Hunor. Cu toate acestea, el a spus ca formatiunea sa nu va cere o noua consultare de urgenta intre liderii Coalitiei, intrucat hotararea BP nu mai poate fi modificata. In schimb, social-democratii au vazut cu ochi buni votul de ieri, presedintele Camerei, Adrian Nastase, caracterizandu-l drept un vot ,al ratiunii".

UDMR s-a inarmat cu rabdare

"Am avut rabdare 15 ani. Nu vom mai rabda inca 15, dar cateva luni mai putem astepta", astfel si-a varsat dezamagirea, ieri, presedintele UDMR, Marko Bela fata de decizia Biroului Permanent al Camerei Deputatilor de a nu dezbate in procedura de urgenta Statutul minoritatilor. "Vom discuta 45 de zile, vom suporta inca o data circul facut de Opozitie, dar nu am temeri fata de soarta proiectului", a adaugat liderul udemerist. In fond, liderii partidelor din coalitia majoritara au facut o intelegere clara, prin care se precizeaza fara echivoc ca in Camera Deputatilor va fi adoptata varianta guvernamentala a Statutului, fara amputari. ,Sper ca daca ne-am dat cuvantul il vom si respecta".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.