Vicepremierul UDMR Marko Bela a declarat, sambata, la Izvorul Muresului, ca nu este de acord ca maghiarii din Romania sa voteze la alegerile parlamentare din Ungaria si a afirmat ca acordarea dreptului de vot in tara vecina, pe langa dubla cetatenie, va fi "o decizie proasta".

"Cel care crede ca pentru maghiarii din Ardeal cea mai mare problema este daca pot vota sau nu in Ungaria, cred ca face o greseala enorma si va fi in culpa daca cetatenii isi vor crea acea falsa imagine de viitor ca, votand in Ungaria, si-au indeplinit datoria de cetatean, desi deciziile de acolo nu vor avea o influenta sau vor avea o influenta nesemnificativa asupra vietii lor. Va fi o decizie proasta daca, pe langa dubla cetatenie, se va da si drept de vot in Ungaria", a declarat, la Tabara "Tineretul si Uniunea Europeana" de la Izvorul Muresului, Marko Bela, conform MEDIAFAX.

El a spus ca solicitarea si dobandirea cetateniei ungare, fara o perioada de asteptare mai lunga, de catre maghiarii care traiesc in Romania, pe baza de limba, origine, este una fireasca, dar a subliniat ca nimeni nu trebuie sa uite ca, in calitate de cetatean al Romaniei, trebuie sa respecte legile tarii in care traieste.

"Acest lucru este firesc, dupa parerea mea, de fapt asa procedam si noi cu moldovenii, cetatenii moldoveni au posibilitatea sa isi dobandeasca sau sa isi redobandeasca, depinde de statutul fiecaruia, cetatenia romana pe baza unor astfel de cereri.(…) In schimb, eu va spun sincer, si probabil ca voi mai primi critici in acest sens, ca nu sunt de acord ca maghiarii de aici sa voteze la alegerile parlamentare din Ungaria. Noi suntem supusi legii unei alte tari, ne place, nu ne place", a afirmat Marko.

Vicepremierul le-a spus celor prezenti la tabara de vara ca maghiarii din Romania trebuie sa se gandeasca, atunci cand voteaza, si la consecinte, dar mai ales daca acestea ii privesc in mod direct sau nu.

"Noi participam la alegerile parlamentare aici in Romania, fiindca nu este totuna cine va fi parlamentar, ce fel de legi se vor adopta, cum vor fi guvernatii si asa mai departe. In timp ce, daca votezi pentru Parlamentul altei tari, fie vorba si de Ungaria, consecintele nu te privesc pe tine sau in mare masura nu te privesc pe tine. Poate sa mai fie si consecinte care te si lezeaza", a spus Marko.

Citeste si:
Vrei cetatenie malteza ? Investeste in Malta!
Vrei cetatenie malteza ?...

Vicepremierul Marko Bela a participat, sambata, la Tabara de Vara "Tineretul si Uniunea Europeana" de la Izvorul Muresului, unde a sustinut o prelegere avand ca tema "Trecutul Ardealului - viitorul Ardealului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.