Presedintele Basescu a trimis ieri Parlamentului pentru reexaminare Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. Seful statului sugereaza Parlamentului Romaniei ca in definitia Holocaustului din art. 2 lit. d) sa fie inclusa si minoritatea roma.

Propunerea presedintelui Basescu are in vedere faptul ca in-cluderea minoritatii rome in prevederile articolului este "fireasca", chiar daca dimensiunile sacrificiilor acestei minoritati au fost diferite, iar perioada in care populatia roma a fost victima a Holocaustului este cea a celui de-al doilea razboi mondial. Administratia Prezidentiala invoca Raportul Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania, comisie infiintata in anul 2003, la initiativa presedintelui Romaniei. In document se precizeaza: "O parte a populatiei rome din Romania a fost, de asemenea, supusa deportarii si mortii in Transnistria", precum si "Au murit, de asemenea, o mare parte dintre romii deportati. Din cei 25.000 de romi (jumatate dintre ei copii) trimisi in Transnistria, aproximativ 11.000 au pierit. Comunitatile rome nomade vechi de secole au disparut pentru totdeauna".

Administratia Prezidentiala face referire si la documentele elaborate de Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii, sub titlul "Genocidul romilor europeni (tiganilor) 1939-1945", in care se arata ca "Unitati mobile de ucidere (Einsatzgruppen) au omorat zeci de mii de romi in teritoriile estice ocupate de germani. Mai mult, mii au fost ucisi in lagarele de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, Chelmno, Belzec, Sobibor si Treblinka. De asemenea, nazistii au incarcerat mii de romi in lagarele de concentrare de la Bergen-Belsen, Sachsenhausen, Buchenwald, Dachau, Mauthausen si Ravensbrueck".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.