Maramuresul da in clocot: "Femeie-prefect intr-un judet de mineri?"

Lumea politica maramureseana e in fierbere.

Nominalizarea lui Bondi Gyongyke, fost deputat UDMR in doua legislaturi, drept posibila ocupanta a fotoliului de prefect a cam tulburat linistea cu care politicienii locului erau obisnuiti intre Craciun si Revelion.
Vestea ca la Bucuresti postul de prefect al judetului este negociat foarte dur si ca sint sanse ca acesta sa revina UDMR in Maramures a cazut ca un trasnet. Nominalizata pentru post a fost Bondi Gyongyke, care n-a reusit anul acesta sa mai ajunga in parlament, dupa ce si-a petrecut opt ani in Camera Deputatilor. "Cum sa conduca o femeie un judet de mineri?", se intreba, retoric, unul dintre cei prezenti la manifestarile organizate in holul Palatului Administrativ pentru premierea celor mai valorosi sportivi ai judetului.

Bilant parlamentar

Statistic, activitatea deputatei Bondi Gyongyke in opt ani arata cam asa: 20 de propuneri legislative (4 incluse in legi, 14 respinse definitiv si 2 clasate), 13 luari de cuvint in plen, participarea in 19 comisii de mediere si 14 intrebari si interpelari adresate de la tribuna parlamentului. A facut parte din grupurile parlamentare de prietenie cu parlamentele din Tunisia, Liban, Arabia Saudita si Pakistan, a militat in Comisia pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati si a activat permanent in Comisia pentru munca si protectie sociala. Bondi Gyongyke nu a organizat vreo conferinta de presa nici in timpul celor doua campanii electorale, nici in perioada de parlamentar.

Variante PD

Pe de alta parte, disensiunile din PD Maramures au atins virful cind s-a pus problema nominalizarilor pentru conducerea prefecturii. Dupa ce au ajuns la Bucuresti CV-urile lui Liviu Titus Pasca si Dan Marinca, a fost nevoie de o sedinta de urgenta a conducerii filialei, in care s-a pus problema sa se recurga la o noua nominalizare: Pamfil Berceanu, in prezent vicepresedinte al Consiliului Judetean. Plecarea lui Berceanu dintr-un post caldut, asigurat pentru patru ani, s-ar putea sa deschida cutia Pandorei in CJ, pentru ca alegerea unui nou vicepresedinte va da friu liber orgoliilor. Surse informate ne-au declarat ca, la ora inchiderii editiei, luarea unei decizii finale s-a aminat pentru astazi. (Stefania Luca)

Societatea civila din Covasna spune NU prefectului UDMR

Reprezentantii a zece asociatii, fundatii si ligi din judetul Covasna au semnat ieri un comunicat transmis presedintelui Romaniei si primului-ministru desemnat prin care le cer atribuirea postului de prefect al judetului Aliantei Dreptate si Adevar, si nu UDMR, asa cum se negociaza la Bucuresti. Semnatarii comunicatului apreciaza ca, in contextul legislativ actual, prefectul este singura autoritate care are competenta legala de a ataca in contencios administrativ, in vederea anularii, astfel de acte ilegale ale consiliilor judetene, locale si ale primarilor si de a determina suspendarea de drept a punerii in aplicare a acestor acte. Iar numirea unui prefect maghiar ar da UDMR-ului instrumentul realizarii autonomiei teritoriale.

"Conducerea UDMR urmareste fatis si tenace crearea conditiilor pentru proclamarea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, entitate politico-administrativa cvasistatala, autonoma si independenta, acest obiectiv fiind clamat obsesiv in toate sloganurile electorale ale UDMR din recent incheiata campanie electorala", sustin semnatarii comunicatului. La finalul documentului, liderii societatii civile romanesti din judetul Covasna anunta ca sint hotariti ca, in cazul in care nu se tine cont de acest "semnal de alarma", sa recurga la toate formele de protest, inclusiv sa faca demersuri la forurile europene. (Adrian Moise)

"Mentalitate de grof" de Satu Mare

Printr-o scrisoare deschisa, prefectul de Satu Mare, Valer Marian, a lansat acuzatii dure la adresa presedintelui Consiliul Judetean, Stefan Szabo, reclamind presupusa favorizare a unor firme si lipsa de interes a acestuia pentru solutionarea problemelor locale. Valer Marian a impartit reprezentantilor presei si liderilor partidelor politice din CJ cite o scrisoare deschisa in care il acuza pe reprezentantul UDMR de "lipsa de interes in rezolvarea litigiilor privind sediile Uniunii Culturale "Vatra Romaneasca", Bibliotecii Judetene si Parchetului de pe linga Tribunalul Satu Mare". O alta acuzatie se refera la faptul ca Satu Mare este, potrivit prefectului, singurul judet din Romania in care nu functioneaza Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, motiv pentru care nici un camin cultural si nici o casa de cultura nu pot fi inregistrate cu statut de asezamint cultural. "Toate acestea denota o mentalitate de grof de Satu Mare care frapeaza la un om care si-a inceput cariera din postura de agent fiscal in satul natal Orasu Nou", se mai arata in scrisoarea citata. (A.I.)

UDMR poate obtine Prefectura Bistrita-Nasaud

Filiala judeteana a UDMR Bistrita-Nasaud are, conform presedintelui acesteia, Szilagyi Ioan, 90 la suta sanse de a obtine fotoliul de prefect al judetului. Szilagyi a declarat ieri ca se bazeaza pe declaratiile vicepresedintelui UDMR Verestoy Atilla, care a spus ca partidul sau are stabilite solicitarile pentru prefecturi. Potrivit sursei citate, numirea unui prefect maghiar in Covasna este o prioritate, iar Uniunea ar mai dori si prefecturile din Bistrita-Nasaud, Arad, Maramures si intr-un judet din sudul tarii. Szilagyi Ioan, nominalizat in Bistrita-Nasaud, a declarat ca doreste doar postul de prefect si ca va renunta la postul de subprefect daca-l va obtine. Szilagyi Ioan este directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bistrita-Nasaud. Surse din cadrul Aliantei D.A. PNL-PD au declarat ca este posibila numirea unui prefect UDMR. (A.I)


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.