Europarlamentarul UDMR Sogor Csaba si-a postat pe pagina de Facebook mesajul "Trianon anlajk", el declarand ca este vorba despre un fel de "unlike" maghiarizat, care se traduce prin "nu-mi place Trianonul".

Europarlamentarul Sogor Csaba a declarat ca mesajul pe care l-a transmis pe pagina de Facebook, "Trianon anlajk" este "un fel de "unlike" maghiarizat si inseamna "Nu-mi place Trianonul", cu referire la Tratatul de pace semnat in 4 iunie 1920 de Ungaria.

"Mesajul este «Nu-mi place Trianonul» . Am mai postat pe site si informatii referitoare la cat a pierdut din teritoriu si populatie Ungaria prin acel tratat, semnat in 4 iunie 1920 la Trianon, la 16.32 ora Ungariei, la noi 17.32", a spus Sogor Csaba, transmite MEDIAFAX.

Pe pagina de Facebook a lui Sogor Csaba mai scrie: "Ca parte a tratatelor de pace care au incheiat primul razboi mondial, puterile castigatoare au constrans delegatia ungara sa semneze un dictat nemaiintalnit, iar acesta a fost semnat in 4 iunie 1920, la 17.32, ora din Transilvania. Cu acest tratat teritoriul Ungariei a scazut de la 282.870 de kilometri patrati la 92.607 kilometri patrati, iar populatia de la 18,2 milioane la 7,6 milioane. Prin aceasta decizie, 3,3 milioane de maghiari au ajuns in minoritate. De-a lungul formarii natiunilor moderne, istoria nu a dat pana acum alt exemplu, cand vointa unei natiuni sa fie desconsiderata in asemenea masura. Eu in 4 iunie imi amintesc de acest lucru. Pentru fondarea viitorului nostru putem primi forta din trecutul nostru comun si invatamintele istoriei. Daca simti si tu la fel, pune langa poza ta de profil steagul maghiar, sa vada toata lumea ca nu am uitat de 4 iunie".

  • “Trebuie luate masuri”

Presedintele Tineretului Social Democrat din Romania, Nicolae Banicioiu, a declarat ca mesajul lui Sogor Csaba este "aberant" si ca impotriva europarlamentarului UDMR ar trebui sa fie luate masuri.

"E un mesaj aberant, e parerea lui, nici macar n-am ce sa comentez aici. Astept ca cei de la PDL sa aiba o reactie si sa-i ceara partenerului de guvernare, UDMR, ori sa-l dea afara ori sa ia masuri impotriva domniei sale. Mie mi se pare o prostie ce spune el acolo", a spus Banicioiu.

Presedintele TSD a afirmat ca politicienii maghiari "se agita in ultimul timp pe astfel de subiecte", iar faptul ca declaratiile devin "razboinice" si "neprotocolare" arata cedarea premierului Emil Boc, care "este dispus sa accepte orice".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.