Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a declarat ieri ca noi scrisori de avertizare vor fi "fara indoiala" transmise de Comisia Europeana autoritatilor de la Bucuresti, chiar dupa prezentarea raportului de monitorizare asupra stadiului pregatirilor Romaniei in vederea aderarii la UE. Ea a precizat ca orice semnal de avertizare pe care il lanseaza Executivul european are rolul "nu de a distruge" Romania, ci de a trasa liniile de actiune care trebuie urmate, iar relatia dintre autoritatile de la Bucuresti si institutiile de la Bruxelles este una de parteneriat. Intrebata daca aceste informatii la care s-a referit pot lua forma unei scrisori de avertizare, ea a raspuns: "Da".

Boagiu a precizat ca "scrisoarea de avertizare este instrumentul de directionare a eforturilor unui stat, astfel incat el sa se incadreze in termene si sa-si realizeze angajamentele pana la data aderarii".
Ministrul Integrarii a facut aceste declaratii cu ocazia conferintei nationale pentru lansarea proiectului PHARE "Servicii de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor", la care au mai participat ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, si seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele.

Referindu-se strict la raportul de monitorizare care va fi dat publicitatii, azi, de Comisia Europeana, Anca Boagiu si cei doi oficiali au facut afirmatii similare, ei insistand mai ales asupra faptului ca documentul va fi "o evaluare corecta si obiectiva", "o radiografie" a situatiei actuale din Romania, care va marca in mod clar atat progresele, cat si nerealizarile tarii.

Anca Boagiu a mai spus ca la capitolul progrese vor fi mentionate in mod sigur domeniul justitiei, dar si cel a protectiei frontierelor, desi a recunoscut ca in acest domeniu mai sunt inca multe de facut pentru a respecta macar exigentele Romaniei. De asemenea, Boagiu a dat detalii si despre punctele la care progresele pot fi considerate reduse, citand in acest sens agricultura, siguranta alimentara si absorbirea fondurilor UE.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.